Radnicima plaća mora pratiti prosjek zemlje u koju dolaze

Autor: Marija Brnić , 10. kolovoz 2016. u 22:00
Poslodavci iz 11 država protiv odluke Europske komisije/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Iz HUP-a apeliraju na Vladu da što prije zauzme negativan stav prema spomenutom prijedlogu.

Europska komisija odbila je prigovore 11 država članica, među kojima je i Hrvatska, na direktivu koja uređuje plaćanje radnika u drugim članicama EU – to znači da će kompanije koje svojim radnicima upućenim na rad u druge zemlje EU isplaćivati plaće u visini onih koje primaju radnici države u koju ih se šalje.

To u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) smatraju neodrživim, te apeliraju na Vladu da što prije zauzme negativan stav prema spomenutom prijedlogu revizije Direktive i zaštiti hrvatsko gospodarstvo i radnike. 

Narušavanje slobode
"HUP se oštro protivi predloženoj reviziji Direktive jer smatra da već postoji odgovarajući pravni okvir EU za upućivanje radnika. Sloboda pružanja usluga, uključujući i mogućnost za tvrtke da pošalju radnike u inozemstvo, važan je dio jedinstvenog tržišta koji pridonosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti gospodarstva EU, a čini se da bi ta sloboda ovakvim postupanjem bila narušena", ističe savjetnica glavnog ravnatelja HUP-a za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Nataša Novaković.  

Na tvrdnje da upućivanje radnika iz siromašnijih u bogatije zemlje EU vodi ka socijalnom dumpingu, ona naglašava kako se konkurencija koja proizlazi iz pružanja prekograničnih usluga u suštini ne razlikuje od drugih oblika konkurencije unutar EU.  Sve tvrtke koje posluju na jedinstvenom tržištu EU-a moraju biti u skladu sa socijalnim zakonodavstvom EU-a, tj. s oko 70 različitih direktiva i propisa, koji pružaju minimalne standarde u područjima kao što su zdravlje i sigurnost, informiranje i savjetovanje, radno vrijeme ili rodiljni dopust. Upravo tolikim pravilima se i osigurava da konkurencija među tvrtkama ne podrazumijeva i dumping, kažu u HUP-u, koji prostor za povećanje konkurentnosti u EU vide u dijelu troškova rada.

U RH stiglo 4560 radnika
"Potpuno je izvjesno da bi prihvaćanje revizije Direktive dovelo do neprihvatljivog narušavanja konkurentnosti hrvatskih tvrtki i ugrozilo bi se desetke tisuća radnih mjesta, primjerice građevinara, instalatera ili cestovnih prijevoznika", poručuju HUP-ovci.  Prema podacima Eurostata za 2014. iz Hrvatske je u EU bilo upućeno 27.556 radnika, a 4560 je upućeno u Hrvatsku.

Može se očekivati da će broj upućenih radnika iz Hrvatske biti u vrlo dugom razdoblju nekoliko puta veći od broja koji dolaze u Hrvatsku jer će oni iz manje razvijenih zemalja uvijek prije otići raditi u bogatije članice EU, a ne u Hrvatsku. Koliki je značaj upućenih radnika za nacionalno gospodarstvo, HUP ilustrira podatkom da oni čine 1,4 posto ukupne zaposlenosti, što je peta najveća stopa u EU.  U slučaju usvajanje predloženih izmjena taj dio radnih mjesta hrvatskih radnika bio bi ugrožen, upozorava HUP.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Buduci na ekonomsku rasprsenost i velike razlike u bogatstvu regija svake zemlje – jedini cenzus za ovako nesto mogao bi biti pasos, ako imas pasos Njemacke onda si placen kao Nijemac. Medjutim, u EU zakonodavstvu to bi bila cista diskriminacija i nema sanse da to prodje jer se kosi s desecima EU regulativa kao i s vise desetaka nacionalnih zakona zemalja EU. Koja bu.dala je uopce pronasla ovu vijest i objavila ju bez ikakvog konteksta i analize? Vjerojatno ste opet prepisali nesto s nekog srpskog portala, kako to cesto cinite u zadnje vrijeme.

Ovo radi jedino ako dolazis iz siromasnije zemlje. Inace, ce drzave opopusit gadno jer niko normalan nece dolazit iz bogatije?

New Report

Close