‘Liniću, preseli svoj ured na tržnicu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 13:49
Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjednici na Markovu trgu pozvali su sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja da se fiskaliziraju u roku koji je dao ministar Linić i počnu raditi u sukladno zakonu.

Nakon što su od novinara saznali da ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja fiskalizacije na tržnicama, prosvjednici na Markovu trgu pozvali su sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja da se fiskaliziraju u roku koji je dao ministar Linić i počnu raditi u sukladno zakonu, ali su najavili tužbu pred europskim sudovima.

"Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi, prigodne prodaje, proštenja i kirvaji napravljen propust", izjavio je novinarima predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

"Imamo 'lex Perković', imat ćemo i 'lex tržnice'" poručio je Pervan.

Rekao je da je organizatorima tržnica i međunarodnih manifestacija na otvorenom onemogućen rad, te trgovcima i pravnim osobama iz EU onemogućen pristup prodaji na otvorenom u Hrvatskoj, koja je sada jedinstveni prostor EU. Kazao je da pravne osobe iz zemalja EU nisu u mogućnosti provoditi Zakon o fiskalizaciji jer nisu u mogućnosti pribaviti certifikat Fine, naplatni uređaj i knjigu računa ovjerenu od Porezne uprave jer nisu registrirani u Hrvatskoj nego u matičnim državama. Pervan je zaključio da je prekršeno više prava i učinjena nesaglediva šteta i sramota Hrvatskoj te da su nažalost svoja prava prisiljeni štititi pred institucijama Europske unije.

Nakon toga Pervan je s nekoliko svojih kolega otišao u Hrvatski sabor na razgovor s predsjednikom Odbora za finacije Srđanom Gjurkovićem.

Prosvjednici na Markovu trgu s transparentima i zastavama Hrvatske i Europske unije, okruženi policijom čekaju njihov povratak.

Na transparentima piše među ostalima "Lopovi su na jahtama, a radnici na tržnicama", "Liniću, preseli svoj ured na tržnicu. Ako su uvjeti rada dobri za nas, bit će i za tebe", a na jednom, prosvjednika iz Slavonskog Broda, piše "Liniću, ne pravi od nas još veću sirotinju".

Po procjeni policije na Markovu trgu je oko 600 prodavača prosvjednika, a po riječima Pervana, s tržnica Zagreba, Pule, Rijeke, Karlovca, Siska, Varaždina, Bjelovara, Slavonskog Broda, Osijeka, Đakova, Šibenika i Omiša ih je stiglo 1500 i paralelni se prosvjed održava na glavnoj splitskoj tržnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close