Proizvođačima sirupa umjesto smanjenja – četiri puta veći porez!

Autor: Danijela Jozić / VLM , 31. siječanj 2013. u 22:01
1,8 kn/l iznosit će posebni porez na sirupe

Ministarstvo financija prevarilo proizvođače sirupa, te umjesto smanjenja posebnog poreza predlaže drastično povećanje poreza.

Iako se iz Ministarstva financija moglo čuti da će se prijedlogom novog Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića rasteretiti domaći proizvođači sokova stvar je posve suprotna – pogotovo kad su u pitanju proizvođači sirupa.

I dok se novim prijedlogom zakona zapravo smanjuje poseban porez – sa 0,40 kuna na 0,30 kuna po litri soka, kod proizvođača sirupa bit će to zapravo povećanje na 1,80 kuna po litri. Naime, dosad su proizvođači sirupa plaćali poseban porez po litri koncentrata koji se stavlja na policu u dućanu. Novi zakon, međutim, uvodi za sirupe i novi obračun poreznog opterećenja po litri prema kojim se 0,30 kuna naplaćuje zapravo za svaku od šest litara, koliko se u prosjeku dobije razrijeđenog soka. Koliko će to opterećenje imati poguban učinak, a lako moguće i potpuno gašenje domaće proizvodnje sirupa, govori računica jednog od njih (podaci poznati redakciji). On će za bocu od tri litre sirupa, čija proizvodnja iznosi 2,60 kuna imati trošak posebnog poreza (dakle, bez drugih davanja državi i PDV-a) od čak  5,40 kuna. Ili – dvostruko više od troška proizvodnje! Prema podacima Gospodarsko interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) tijekom 2012. proizvedeno je 7,4 milijuna litara sirupa, što znači da su ukupno proizvođači na tu količinu platili 2,96 milijuna kuna posebnog poreza (0,40 kuna po litri).

Ukoliko bude uveden novi obračun posebnog poreza na sirupe – koji nije smanjen već uvećan za otprilike četiri puta – za taj će namet platiti državi oko 13,3 milijuna kuna. Riječ je o vrlo malom iznosu za podebljanje državnog proračuna, a pritom ogromnom za domaće proizvođače sirupa. Inače vodeće tvrtke koje se bave proizvodnjom sirupa su Dona i Maraska te Renzi i Modica Mereo, specijalizirane za privatne robne marke sirupa za trgovačke lance. Renzi radi za Konzum, dok Modica Mereo proizvodi sirupe za skoro sve ostale supermarkete. Prema nekim procjenama, povećanje posebnog poreza za sirupe,  poskupit će u prosjeku litru najobičnijeg sirupa koji danas stoji oko 11 na 15 kuna dok će cijena brendiranih sirupa koji sada stoje 20 kuna biti oko 25 kuna. Proizvođači bezalkoholnih pića i sirupa upozorili su nas na još jedan apsurd: poseban porez na bezalkoholna pića ima vrlo mali broj zemalja članica Europske unije. Važno je, zbog sve jačeg trenda jeftinije prekogranične kupnje, napomenuti i da ga zemlje u našem okruženju uopće nemaju! Neki su nam proizvođači čak i rekli kako je za njih poseban porez na bezalkoholna pića neustavan.  "Poseban porez se do 2007. naplaćivao temeljem Pravilnika o temeljnim zahtjevima za osvježavajuća bezalkoholna pića i soda vodu, i to u visini od 40 kuna po hektolitru. Kad je 2007. ukinut zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, nastavio se, u istom iznosu, ubirati bez odgovarajuće pravne osnove. Takav namet nije uobičajen ni u regiji ni u EU, štoviše, naplaćuje se u samo pet europskih zemalja – Danskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Letoniji i Finskoj.

Usto, od spomenutih država samo Danska ima PDV od 25 posto", pojasnila nam je Jasna Čačić, predsjednica GIUPP-a. "Trenutačno državni nameti čine prosječno oko 50 posto maloprodajne cijene 1,5 litre bezalkoholnog pića, a poseban porez iznosi nešto manje od 10 posto. S tako visokim nametima proizvodnja nekih bezalkoholnih pića u Hrvatskoj skuplja je nego u zemljama EU-a. To je paradoksalno, posebno u situaciji kada oporavak gospodarstva planiramo privlačenjem novih investicija, prvenstveno u otvaranje novih proizvodnih pogona. Kombinacija nižeg poreznog opterećenja i boljih uvjeta poslovanja u većini članica EU našim proizvođačima ne daje mnogo šanse u trenutku ulaska Hrvatske u EU i dolaska dodatne konkurencije na domaće tržište", poručuje Čačić. U razgovorima s predstavnicima resornog ministarstva GIUPP je upozorio da bez značajnijeg smanjenja posebnog poreza na bezalkoholna pića neće biti moguće opstati na tržištu, pogotovo ako se još počnu oporezivati i one kategorije koje su do sada bile izuzete od poreza, kao što su voćni sirupi. GIUPP predlaže da se umjesto 0,30 kuna po litri visina poreza za bezalkoholna pića smanji na 0,15 kuna.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

kako je koncentracija proivođača bezalkoholnih pića i konkurencija u široj i užoj regiji jako velika, ovako će jednim “elegantnim” potezom uništiti cijelu branšu.

šta da se muče gušeći ih sve većim i većim porezima, lijepo uvedu toliki porez da se proizvođači imaju bez puno razmišljanja spakirati i otići ostaviviši pustu zemlju i još koju tisuću radnika bez posla.

uvesti i posebni porez, 100 kuna za svaku bočicu bezalkoholnog pića proizvedenog u nas!

šta će nama proizvodnja, kad svi možemo biti ekonomisti i javni bilježnici, fino svežemo kravate i ljenčarimo, a lova do krova kapa u džepove!

Budimo iskreni, Linić svojim povećanjem harača uništava sve što je bilo iole profitabilno. Pa će jednoga dana ukinuti porez na dobit iz jednostavnog razloga što dobit više nitko neće moći iskazati[emo_vrtimise]

znači cijena proizvodnje jedne litre sirupa je 90 lipa. ta ista litra u dućanu košta mninimalno 15 kuna!! da ne kažem da bolji sirup košta i do 50 kuna za 0,75 litre.
e pa ako to nije lijepa zarada…
ne branim tim uvođenje poreza ali po meni su dosad ti proizvođači imali ekstra profit a prodaju tekući šećer s aromom…

Toooo, porezi će nas izvući iz SMEĆA!

New Report

Close