Program ruralnog razvoja sredinom siječnja pred Vladu, nakon toga se šalje u EK

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2013. u 15:13
Tihomir Jakovina. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Europska komisija (EK) nije odbacila program ruralnog razvoja, jer nije bio niti poslan u proceduru prihvaćanja, sredinom siječnja ide na Vladu, nakon toga Vlada ga šalje u EK, a formalna procedura usvajanja može trajati do šest mjeseci.

Europska komisija (EK) nije odbacila program ruralnog razvoja, jer nije bio niti poslan u proceduru prihvaćanja, sredinom siječnja ide na Vladu, nakon toga Vlada ga šalje u EK, a formalna procedura usvajanja može trajati do šest mjeseci.

Kazala je to pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković na okruglom stolu pod nazivom "Zašto u 2014. nećemo iz Bruxellesa povući 2,5 milijarde kuna?" u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva, izrazivši žaljenje što se, prema nekim medijskim napisima, unaprijed osuđuje na propast nešto što nije doneseno.

Program ruralnog razvoja za sljedeće sedmogodišnje razdoblje još je u postupku izrade, nije ni podnesen Europskoj komisiji i stoga nije ni mogao biti odbačen, niti će, kako se navodi u nekim medijima, Hrvatska izgubiti 333 milijuna eura, koji joj stoje na raspolaganju, pojasnila je.

Istaknula je i kako je u travnju s EK dogovoreno da se mogu raspisati natječaji prije usvajanja programa, tako da bi se prvi natječaji mogli očekivati krajem prve polovice 2014.

Jedan od prvih natječaja bit će onaj vezan za ulaganje u materijalnu imovinu, a Hajduković vjeruje u dobre rezultate jer su istraživanja pokazala da postoji velik interes.

Naglasila je i kako objava natječaja ze mjere iz programa IPARD ne znači odgodu programa ruralnog razvoja.

Predsjednik Udruge konzultanata za ruralni razvoj Kristijan Mavrek kazao je kako ima više od tisuću potencijalnih projekata ukupno vrijednih 9,5 milijardi kuna, što potvrđuje da interes postoji i da projekata ima.

I ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo je istaknuo kako ne postoji bojazan da u 2014. ostvarimo nulu, jer će Hrvatska u 2014. povući 22,7 milijuna eura iz IPARD omotnice.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak mišljenja je kako program ruralog razvoja nema cilj, a on bi trebao biti razvoj ruralnog prostora, zadržavanja ljudi na selu i jačanje konkurentnosti poljoprivrede.

Predsjednik Skupštine Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Adam Rendulić smatra kako se u programu ruralnog razvoja premalo govori o zadrugarstvu koje bi trebalo biti nositelj razvoja. Od programa svi puno očekuju, ali se pita kako će se riješiti problem predfinanciranja i kako će se povući sredstva koja će biti na raspolaganju s obzirom na problem nelikvidnosti proizvođača.

Komentirajte prvi

New Report

Close