Problemi poduzetnika s VIES sustavom

Autor: Suzana Varošanec , 02. srpanj 2013. u 22:00
"Nedostupna usluga države članice", bila je poruka poduzetnicima

Inače, VIES omogućava prijenos i razmjenu podataka o valjanosti PDV identifikacijskih brojeva poduzetnika.

Pišem vam kako biste objaviti sramotnu nesposobnost Porezne uprave da učini dostupnim provjeru poreznog broja putem EU stranice za provjeru poreznog broja (VAT) na adresi http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/", javio se poduzetnik Marko Raspor na adresu Poslovnog dnevnika.

"Nedostupna usluga države članice. Molimo ponovite vaš zahtjev kasnije." Tako je na žalost domaćih poduzetnika, poreznih obveznika u sustavu PDV-a koji posluju izvan Hrvatske, odnosno rade po istim pravilima na jedinstvenome tržištu EU čiji je dio sada i Hrvatska, glasio odgovor informatičkog sustava zemalja članica EU – VIES.  Inače, VIES omogućava prijenos i razmjenu podataka o valjanosti PDV identifikacijskih brojeva poduzetnika. No umjesto da funkcionira, baza je zakazala i to, po mišljenju niza poduzetnika i poreznih savjetnika odgovornost leži na hrvatskoj Poreznoj upravi. Naime, nakon Marka Raspora, direktora projekta Femina Media stigle su u Poslovni dnevnik s više strana opetovane potvrde njegovih navoda o nevaljanosti VIES-a.

Kako nam je rekao Andrija Garofulić, direktor poreznog i poslovnog savjetovanja iz tvrtke Cinotti savjetovanja u ponedjeljak na dan hrvatskog pristupanja cijeli dan VIES baza podataka nije bila dostupna iako je VIES baza Porezne uprave  trebala biti istog dana povezana sa centralnim VIES sustavom kako bi novi sustav PDV-a profunkcionirao u praksi."Baza nije radila ni jutros, a ne radi ni sada. Usluga je nedostupna, a to je katasfrofa za domaće poduzetnike jer sad se oni trebaju boriti da dokažu svojim poslovnim partnerima iz EU da su stvarno obveznici PDV-a", rekao je Garofulić.  

Više na www.poslovni.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close