Priznate tražbine napokon javne, koliko je Sberbankovih?

Autor: Jadranka Dozan , 09. studeni 2017. u 08:10
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Krajnji zakonski rok za objavu tablice tražbina, prema tumačenju nadležnog suda, je 20. studenoga.

Izvanredna uprava Agrokora za danas je najavila konferenciju za medije na kojoj će se, kako je istaknuto, prezentirati ključne informacije vezane uz prijavu tražbina.

Tijekom dana bi, pak, na e-oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda napokon trebala osvanuti i cjelovita tablica s konkretnim iznosima ispitanih tražbina.  Iako je povjerenik Ante Ramljak njihovu objavu najavljivao već tijekom listopada, do isteka zakonskog roka za objavu tablice tražbina ima još desetak dana (prema tumačenju nadležnog suda, krajnji rok je 20. studenoga). Još ovih dana njezino tempiranje dovodilo se u vezu i s pravorijekom arbitražnog suda u Londonu u vezi sa zahtjevom za priznanjem lex Agrokora, a kojim je izvanredna uprava odgovorila na Sberbankovo pokretanje dviju arbitraža u Engleskoj, pozivajući se na neplaćanje kredita u iznosu 350 i 100 milijuna eura.

 

58 mlrd.

kuna tražbina iznos je koji uključuje priznate i nepriznate

U vezi s takvim pokušajima naplate Agrokorovom imovinom izvan Hrvatske Ramljak je nedavno istaknuo kako je mjera koja je "potencijalno" na raspolaganju Agrokoruu takvim slučajevima i "ne priznati njihovo potraživanje, nakon čega im ostaje mogućnost da se naplate vani, ali su isključeni iz procesa odlučivanja u Hrvatskoj". Upravo u tom smislu se i tajming objave tablice tražbina unutar zakonskoga roka povezivao s očitovanjem arbitraže u Londonu. Tako i objavu desetak dana prije krajnjeg roka mnogi sad pripisuju signalima da London neće do 20. donijeti odluku.

 

Ramljak

Onima koji pokušavaju naplatu izvan Hrvatske, Agrokor potencijalno može i ne priznati potraživanje.

Kako bilo, danas bi se trebalo vidjeti koliki je iznos tražbina priznat Sberbanku, odnosno koliki će udio u ukupnima prilikom odlučivanja o nagodbi imati. Ramljak je nedavno izjavio kako je ukupan iznos priznatih i nepriznatih tražbina oko 58 milijardi kuna, uključujući i potraživanja između kompanija unutar sustava Agrokor. U poslovnim krugovima i dalje prevladava mišljenje da je prolaz nagodbe još uvijek ipak daleko od izvjesnoga.

Eventualno osporavanje (dijela) tražbina Sberbanka već u fazi definiranja ukupnih tražbina koje će biti temelj i za formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, ali i za odlučivanje o nagodbi utoliko bi donekle utjecalo i na odnose snaga za i protiv nagodbe unutar vjerovnika razvrstanih u niz skupina, i to korist onih koji su za. 

Komentirajte prvi

New Report

Close