Privremeno se gasi 21. stoljeće. Krivac je tiskara Vjesnik?

Autor: Majda Žujo , 11. veljača 2013. u 12:24
21 stoljece. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Na donošenje takve odluke prisiljeni smo zbog neobjašnjivog ponašanja tiskare Vjesnik dd koja nam je inicijalno dogovorenu cijenu tiska bez obrazloženja i utemeljenih razloga povećala više od tri puta.’

Nepuna tri mjeseca nakon pokretanja dnevnog lista, 21. stoljeće privremeno se gasi. Svi zaposlenici od danas su navodno na kolektivnom godišnjem odmoru, a na poslu bi se trebali pojaviti sljedeći tjedan do kada bi se situacija trebala razriješiti.

'Sa žaljenjem moramo objaviti da smo bili primorani odgoditi izlazak sljedećeg broja dnevnih novina 21. stoljeće. Na donošenje takve odluke prisiljeni smo zbog neobjašnjivog ponašanja tiskare Vjesnik dd koja nam je inicijalno dogovorenu cijenu tiska bez obrazloženja i utemeljenih razloga povećala više od tri puta. Pod takvim uvjetima projekt ne može biti profitabilan i održiv te je, nažalost, jedina moguća i odgovorna odluka odgađanje izlaska sljedećeg broja“, poručio je  vlasnik i direktor projekta Marjan Jurleka.

Prosječno dnevna prodaja u posljednjih mjesec dana iznosila je 15.000 primjeraka, a ne zna se kada bi se 21. ponovo mogao naći na kioscima.

"Nije istina da je Vjesnik povećao dogovorenu cijenu tiska. S 21. stoljećem smo potpisali ugovor na bazi 100 tisuća primjeraka dnevno, međutim naklada im je pala pet puta, a proporcionalno tome narasla je i cijena tiska. Metodologija izračuna cijene tiska uvijek je jednaka i ista je za sve izdavače", tvrdi pak Zlatko Šoštarić, predsjednik Uprave Vjesnika.

Kako kaže, do sada je 21. stoljeću na naplatu pristiglo oko 1,76 milijuna kuna, a ukupna potraživanja tiskare penju se na 2,5 milijuna kuna. Od toga 21. stoljeće, tvrdi Šoštarić, nije još platilo ništa, osim što je nakon potpisivanja ugovora avansno uplaćeno 900.000 kuna.

"Problem je nastao kada su fakture došle na naplatu. Izdavač je odugovlačio s plaćanjem i tiskara im je prošli tjedan blokirala račun. Nakratko smo ga odbloklirali da bi ga jučer ponovo blokirali. Htjeli smo odblokirati račun i dogovoriti se s izdavačem, no onda nam je gospodin Jurleka rekao da ne idu u tisak do daljnjega", priča Šoštarić te dodaje kako misli da je ovo samo elegantan izlaz izdavača iz projekta.

"Njihova je naklada bila vrlo niska i neodrživa za daljni razvoj. Prošli smo to i s drugim izdavačima i uvijek je tiskara bila kriva, a ne tržište. Problem je u prodaji, a ne u tisku", ističe Šoštarić.

No, gašenjem 21. stoljeća i opstanak tiskare Vjesnik ponovno je ugrožen, jer upravo ih je prihod od 30 milijuna kuna, na koliko je prvotno potpisan ugovor, trebao spasiti nakon prestanka izlaženja nekoliko novina.

"Nije ugodna stvar i falit će nam taj prihod, ali se nadamo da ćemo naplatiti dio potraživanja, a doći će novi kupci pa se nadamo da ćemo to nadomjestiti", poručuje Šoštarić.

"Do kraja veljače znat ćemo je li projekt uspio. Tad ću moći reći ekipi da je odlično obavila posao i nagraditi je", poručio je Jurleka u intervjuu Lideru prilikom pokretanja dnevnog lista, a čini se da se dogodilo upravo suprotno.

Razlogom gašenja 21. stoljeća mogao bi biti i nedavno stopirani kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) marketinškoj agenciji Digitel (koja navodno stoji iza 21. stoljeća) od 35 milijuna kuna. Tim se novcem, između ostalog trebao financirati i dnevni list koji je izdavača mjesečno stajao između pet i sedam milijuna kuna. Nadzorni odbor HBOR -a , među kojima su i ministar financija Slavko Linić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, bili su, naime nezadovoljni tim zajmom, odnosno načinom na koji je on osiguran.

>> Tiskara tvrdi: Nismo drastično poskupili tiskanje '21. stoljeća'

Komentari (1)
Pogledajte sve

jedino mi je žao novinara [emo_beztona]

New Report

Close