Primorsko-goranski pčelari proizvedu oko 300 tona meda na godinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2015. u 15:03
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Udruge pčelara u Primorsko-goranskoj županiji okupljaju ukupno oko 450 pčelara.

Udruge pčelara u Primorsko-goranskoj županiji okupljaju ukupno oko 450 pčelara s 15.000 košnica pčelinjih zajednica i s prosječnom proizvodnjom oko 300 tona meda na godinu, rečeno je u petak na susretu pčelara i predstavnika županijske uprave.

Predsjednik županijskog Udruženja pčelarskih udruga Branko Vidmar rekao je da pčelari s tog područja još uvijek ne izvoze, da je područje na kojem rade zahtjevno i na njemu nema intenzivne paše kao u unutrašnjosti zemlje, ali da je zato kvaliteta meda na visokoj razini, primjerice meduna iz Gorskog kotara ili meda od kadulje s otoka.

Istaknuo je da je glavna i tradicionalna djelatnost pčelarskih udruga edukacija, koja se provodi putem predavanja i pčelarskih škola.

Zamjenik župana Petar Mamula ocijenio je da su pčelari u Hrvatskoj, posebice u Primorsko-goranskoj županiji, među organiziranijim skupinama u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane. Dodao je da ih županija 'prati' već više godina te da to ne bi bilo moguće da nisu dobro organizirani.

Pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Gerghard Lempl istaknuo je da je prošla godina, što se tiče aktivnosti i edukacije pčelara te promocije meda, bila izuzetno dobra.

Naglasio je da postupak zaštite izvornosti goranskog meduna i dalje financijski 'prati' županijski Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu te da je iz županijskog proračuna za aktivnosti, edukacije i promocije pčelara u prošloj godini izdvojeno 270.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close