Prijavljen zbog pranja novca kojim je gradio apartmane na Viru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2013. u 12:05
Dino Stanin/Vecernji list

Protiv njih troje je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela pranja novca.

Zadarska policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 39-godišnjeg češkog državljanina koji je u Hrvatsku uz pomoć dvoje hrvatskih pomagača, takođe kazneno privaljenih, unio oko 15 milijuna kuna pribavljenih utajom poreza u Češkoj i tim novcem gradio apartmane na Viru.

Protiv njih troje je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela pranja novca, navodi se u današnjem priopćenju PU Zadarske.

"Istragom je utvrđeno da je češki državljanin nakon utaje poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača, novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, unio u Hrvatsku, te dio uložio u turističku djelatnost na otoku Viru" – potvrdio je glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan koji nije otkrio identitet češkog državljanina, ali je rekao da je riječ o jednom gospodarstveniku .

Neslužbeno se doznaje da se radi o Poljaku iz Češke, gospodarstveniku Wojciechu Smielaku, vlasniku tvrtke "Wojta projekt" koja se na otoku Viru bavi iznajmljivanjem apartmana.

Bračni par koji je pomagao Smielaku je iz Slatine, a također se neslužbeno doznaje da je riječ o Mati i Đurđici Vanjhal, čiji su sin i nevjesta djelatnici apartmana na Viru.

Navodno, utajeni novac iz Češke nije išao izravno u Hrvatsku, već je prebacivan preko nekoliko europskih država i to s inozemnih računa bračnog para. Kako bi zameli trag novac je prebacivan na veći broj računa, i to dio na njihovo ime, a dio na račune na kojima su imali punomoć.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne znam zašto bi to bio hrvatski problem. To je greenfield investicija.

Tko zna odakle je došao novac za kupnju Plive, HT-a i ostalog hrvatskog zlata.

New Report

Close