Prijavilo se samo 1009 tvrtki, no imaju 18,3 mlrd. kn dugova

Autor: Suzana Varošanec , 01. siječanj 2013. u 22:00
Uskoro će se znati tko ide u stečaj, a tko je dobio šansu za dogovor s vjerovnicima

Tvrtke koje su predale zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe zapošljavaju 14.678 radnika.

Na prijavljene postupke predstečajne nagodbe u zakonskom roku koji je istekao 31. prosinca 2012. otpada barem 40 posto problema nelikvidnosti! Realno je očekivati da će se u konačnici raditi o većem iznosu, no koliko većem nije bilo moguće doznati u utorak prvog dana Nove godine.

Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Financijske agencije potvrdila nam je da će konačni podaci biti uskoro poznati, moguće već i do kraja tjedna. Od tog podatka čini se uvelike ovisi povijesni broj tvrtki koje definitivno i uskoro čeka stečaj, dok svi koji su se u roku prijavili Fini dobivaju posljednju šansu za eventualni dogovor s vjerovnicima. U primjeni Linićevog zakona ključnog za restrukturiranje i oporavak blokiranih gospodarskih subjekata potvrdio se scenarij na koji su stručnjaci i ukazivali ocjenjujući da će obveznici zakona pohrliti u Finu u posljednji čas. Prema  nepotpunim podacima koje je agencija objavila tijekom posljednjeg dana prošle godine broj prijedloga se preko noći umnogostručio u odnosu na proteklo razdoblje kad su prijedlozi kapali na kapaljku. Do velikog preokreta došlo je u niti tjedan radnih dana od intervencije u sam zakon: Fina je do 11 sati u ponedjeljak 31. prosinca zaprimila 1009 prijedloga dužnika. Prvi dojam da se radi o skromnoj brojci, posebice s obzirom na Fininu računicu da postoji 55.000 kandidata, zapravo nije do kraja osnovan. S jedne strane, insolventne i nelikvidne tvrtke koje su nagodbe prijavile čine tek oko dva posto od broja ukupnih dužnika koji su bili dužni do kraja prošle godine pokrenuti proceduru, no s druge strane bitnije je što su stvorile nepodmirene obveze od 18,32 milijardi kuna.

Budući je riječ o oko 41 posto ukupne nelikvidnosti koja iznosi nešto više od 44 milijardi kuna eventualnim rješenjem njihovih problema prepolovila bi se i nelikvidnost. K tome, po srijedi su dužnici koji zapošljavaju i velik broj radnika – njih 14.678. Drugi razlog zašto treba pričekati na učinak tog zakona je banalan. Zahtjevi za pokretanje procedure ne podnose se isključivo elektroničkim putem nego i na klasični način, tj. "na šalteru", potvrdila je Buneta dodavši da je posljednjih dana u poslovnicama vladala neopisiva gužva usljed masovnog raspitivanja poduzetnika. S obzirom da je riječ o potpuno novom zakonu, donijetim u cilju restrukturiranja dužnika, te o velikom interesu kandidata koji su se probudili u pet do 12, Fina se hitno tome prilagodila svojim radnim vremenom. U njezinim regionalnim centrima pisarnice su imale pune ruke posla u subotu, 29. prosinca, do 13,00 sati, te su mnoge i u ponedjeljak radile do 17,00 sati. No, dvojbeno je je li država dovoljno reklamirala nagodbe.

Završna kampanja

U siječnju reklamirajte nagodbe

U siječnju bi država trebala napraviti završnu kampanju za predstečajne nagodbe! Mišljenje je to odvjetnika Miće Ljubenka koji je radio na poboljšanju Linićevog zakona. "Za razliku od Zakona o legalizaciji bespravnih objekata kod Zakona o predstečajnim nagodbama propuštanjem roka za predaju prijedloga ne gube se prava. Bilo bi primjereno da država u siječnju reklamira nagodbe kao što je to učinila kod legalizacije kako bi se što veći broj uključio u restrukturiranje."

Komentirajte prvi

New Report

Close