‘Prestali smo hvatati korak s EU, investicije idu u krive sektore’

Autor: Ana Blašković , 28. rujan 2017. u 08:02
Ministri G. Žalac, Z. Marić, M. Dalić, premijer A. Plenković, predsjednica K. Grabar Kitarović/D. UrukaloviĆ/PIXSELL

Štogod da dobro napravimo, omogućava nam da se relativno brzo podignemo, poručio je guverner Vujčić.

Hrvatska je posustala u rastu produktivnosti, prestala biti tzv. "catching up" država, a želimo li uhvatiti korak sa zemljama srednje i istočne Europe pred nama je 15 ozbiljnih područja na kojima treba poraditi, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji Dan velikih planova tjednika Lider.

"Udio izravnih stranih ulaganja u izvozu je niži od ostalih i opada u posljednje vrijeme. Slovačka prognozira 1,4 posto viši rast samo jer su otvorili novu tvornicu automobila. Takvih ulaganja kod nas fali. Komparativno ne stojimo dobro u odnosu na EU i središnju i istočnu Europu", rekao je Vujčić. Smatra da, štogod dobro napravimo, omogućava nam da se relativno brzo podignemo. Dovedemo li, veli, neke od pokazatelja (produktivnosti, op.a.) barem na prosjek, to nam može dignut rast BDP-a za jedan postotni bod što je jako puno.

 

700 milijuna

€ subvencija najavio je premijer Plenković ove godine

"Iako često mislimo drugačije, investicije nisu problem, problem je u ljudskom kapitalu. Investicija smo imali slično kao i drugi, ali išle su u trgovinu, građevinu, sektore koji su nisko proizvodni", kaže. Veća produktivnost mogla bi (relativno) jednostavno povećati na dotaknemo li se lošeg obrazovanja, preniske zaposlenosti, sustava financiranja ekonomije, prevelike državne potrošnje i progresivnosti poreznog opterećenja.Nabrajajući uspjehe, puno vedriju sliku o ekonomiji imao je premijer Andrej Plenković koji je ovu godinu ocijenio jednom od najizazovnijih od sredine 1990-ih.

 "Iduća godina će biti puno više usmjerena na gospodarski rast i reforme", rekao je dodajući da velik doprinos u 2018. očekuje od povlačenja sredstava iz EU fondova i Pelješkog mosta, ključnog infrastrukturnog projekta Vlade. Okupljenim gospodarstvenicima, među kojima je bio i Ante Ramljak iz Agrokora (koji je već načelno izradio prijedlog nagodbe s vjerovnicima), najavio je da će do kraja godine Ministarstvo gospodarstva dodijeliti više od 700 milijuna eura subvencija.

 

Vujčić

Komparativno Hrvatska ne stoji dobro u odnosu na Europsku uniju i središnju i istočnu Europu.

U završnoj fazi je i objedinjavanje inspekcijskih službi te i izmjene zakona o poticanju ulaganja za osnaživanje investicija u IT.  Dotaknuo se premijer i neizostavne teme o Agrokoru rekavši da je Vlada je imala odgovornost naći rješenje. "Spriječili smo negativan domino efekt, mogući gospodarski krah, a iz ove krize moramo izaći mudriji", kazao je. Premijer je, među ostalim velikim planovima, najavio smanjenje parafiskalnog opterećenja za barem 20 posto do 2019., plan razvoja bolnica, poticanje zadržavanja radnika na tržištu rada, kao i hodogram ulaska u eurozonu koji će uskoro predstaviti s HNB-om.

Komentari (5)
Pogledajte sve

A iduce godine fokus na reforme. I tako spika ide vec 20 godina. Zivi bili pa vidjeli, dobro je da gledam sa druge strane granice.

Skup gubitnika kokošarskog mentaliteta!

Dan velikih planova preveden na burzovni jezik znači Dan velikih padova

Romel, 28.09.2017. u 09:59
Štogod da dobro napravimo, omogućava nam da se relativno brzo podignemo

Samo hrabro naprijed.
Ako danas krenemo u pravom smjeru za desetak godina dostići ćemo Rumunjsku.

New Report

Close