‘Prepustili ste da cijene određuje HERA, da biste HEP-u dali novca da radi što hoće’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 16:03
Boro Grubišić (PXL)

Saborska je oporba Vladu danas prozvala da paketom novih energetskih zakona želi pojednostaviti poskupljenje struje.

Saborska je oporba Vladu danas prozvala da paketom novih energetskih zakona želi pojednostaviti poskupljenje struje, izražavajući sumnju u buduću neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

"Prepustili ste da cijene divljaju, da ih određuje navodno HERA, kako biste nesposobnoj upravi HEP-a dali novaca da radi i dalje što hoće i kao što je do sada radila i ona iz bivše vlade. Da opet bude novih Buljubašića, samo vaših", poručio je vladajućima Boro Grubišić (HDSSB).

Njegov stranački kolega Zoran Vinković ustvrdio je da HERA nije neovisno, nego političko tijelo koje će umjesto Vlade građanima reći da će im struja poskupjeti.

Vladu je ocijenio neučinkovitom. "Imamo osiromašenu lokalnu samoupravu, imamo inflaciju, nemamo socijaldemokraciju, imamo neoliberalizam, imamo stalna poskupljenja..", nizao je Vinković.
Kao primjer samozapošljavanja, o kojem govori Vlada, Vinković je naveo čovjeka koji je na jučerašnjoj nogometnoj utakmici Hrvatska-Wales istaknuo transparent "Prodajem prasce".

>>> Ako ovo nije maštovito oglašavanje, ne znamo što jest

Gordan Jandroković (HDZ) članovima Vlade je spočitnuo da govoreći o cijenama energije prejudiciraju odluku HERA-e, iako kao najvažiji dio novih energetskih zakona ističu upravo punu neovisnost regulatora.

"Ovaj zakon ne govori o cijeni, cijenu ćete vi odrediti sami. Pozivate se na HERA-u, a već znamo koliko će poskupjeti energenti, jer to najavljuje prvi potpredsjednik", rekao je Jandroković.
Vladu je prozvao da "sve svoje nedostatke i nesposobnosti prebacuju na grbaču građana".

Vladajući su im uzvratili podsjećanjem da je bivša, HDZ-ova vlada, ignorirala odobrenje za poskupljenje struje koje je HERA dala HEP-u 2010. Natalija Martinčević (HNS) uzvratila je da cijene energenata rastu i zbog neodgovorne politike HDZ-ove vlasti u proteklih osam godina.

"Javne tvrtke vodile su se na katastrofalan način, mazale su se oči građanima, da bi se sada doveli u situaciju da cijenu moraju platiti građani, jer nema drugog rješenja", ustvrdila je Martinčević.
Takva je rasprava začudila laburista Nikolu Vuljanića.

"Socijaldemokratska vlada želi i predlaže u potpunosti liberalizaciju tržišta. Desnica, kršćanski demokrati, zalažu se za državni intervencionizam", komentirao je Vuljanić, podsjetivši da su se jednake diskusije vodile i ranije, ali sa zamijenjenim ulogama.

Komentirajte prvi

New Report

Close