Pregovori o Ini počinju 18. rujna u Zagrebu

Autor: Marija Brnić , 05. rujan 2013. u 22:00
Koliko se Mol u Ini držao obveza iz ugovora s Hrvatskom?/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Očekuje se da će Mol i hrvatska Vlada iznijeti svoje početne pozicije.

Zakazan je prvi sastanak pregovaračkih timova hrvatske Vlade i mađarskog Mola oko mogućih izmjena dioničarskog ugovora u Ini, a održat će se, kako saznaje Poslovni dnevnik, u srijedu 18. rujna u Zagrebu. Prvi sastanak predstavnika dva najveća dioničara Ine biti će, kažu naši sugovornici, više informativnog karaktera.

Očekuje se da će obje strane službeno iznijeti svoje početne pozicije i iznijeti prijedloge za daljnji razgovor o budućnosti hrvatske naftne kompanije. Vlada je svoj načelni okvir kojeg će se držati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kao voditelj njezinog tima i Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kao član, već javno obznanila na sjednici prije nešto više od mjesec dana. Pregovore traži radi zaštite nacionalne energetske sigurnosti, i to pregovore o ugovoru o međusobnim odnosima dioničara i ugovoru o suradnji Ine i Mola iz srpnja 2003., o izmjenama dioničarskog ugovora iz siječnja 2009., te ugovoru o plinskom poslovanju iz siječnja 2009.

U pripremi za pregovore Vrdoljak i Pejnović dobili su u zadatak posebno utvrditi uvjete pod kojima je Mol stekao vladajući položaj u Ini, kao i detaljno izanalizirati koliko se u proteklih deset godina Mol držao svojih obveza i ciljeva iz svih ugovora s Hrvatskom. Iz Mola se nerado službeno osvrću na najave iz Zagreba o pokretanju pregovaračkog procesa o odnosima u Ini. Poznato je tek da će inzistirati na pitanju obeštećenja za neispunjenje obveze države u preuzimanju plinskog biznisa iz Ine, te da će u njihovo ime za stol sjesti potpredsjednik Uprave Mola Sándor Csányi, i predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott, oko čijeg su se sudjelovanja u pregovorima dugo lomila koplja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Večernji list (naslovi i podnaslovi),citiram :

Tajna prodaje INE

Zaposlenici INE prijavili DORHu malverzacije

USKOK istražuje

Istražitelji USKOKa nastoje doći do orginalnog elaborata o vrijednosti nalazišta u Siriji

Jesu li Mađari 2003.imali povlaštene informacije o domaćoj naftnoj kompaniji

Mjerenja provodila mađarska tvrtka

Mol se grčevito borio za INU i dao ponudu od 505 miliona eura za 25% kompanije jer je znao da samo naftna polja u Siriji vrijede 20 miliardi dolara

MOL je znao tajnu o sirijskim poljima kad je ulazio u INU

Ljubo Jurčić: Nisam bio upoznat s otkričem u Siriji, sve sam podatke dobio iz INE

20 miliardi dolara vrijednost naftnih i plinskih polja u Siriji2003.

U vrijeme privatizacije INE predsjednik uprave INE bio je Tomislav Dragičević

Predsjednik Nadzornog odbora INE bio je Slavko Linić

MOL: Znali smo da Sirija skriva potencijal jer smo ondje radili

To je bilo 2003. kada je ININA nafta i plin u Siriji vredila 20 miliardi
dolara .
Danas ta nafta i plin vrijede 110 miliardi dolara .

New Report

Close