Predstečajevi zapleteni između 15 tisuća neriješenih upravnih sporova

Autor: Suzana Varošanec , 30. svibanj 2016. u 22:01
Predstečajeve pokrenute prije novog Stečajnog zakona rješavaju upravni sudovi/FOTOLIA

Na upravnim sudovima postupci prosječno traju čak 284 dana, pa se na odluke za poslovne prilike predugo čeka.

Iako je predstečajni postupak od rujna 2015. u nadležnosti trgovačkih sudova, još postoji velik broj upravnih sporova vezanih uz stare Finine predstečajeve. Pokrenuti su prije novog Stečajnog zakona, pa ih po ranijem režimu rješavaju upravni sudovi, a da nije riječ o malom broju pokazuju i podaci Upravnog suda u Zagrebu. Do 20. svibnja tamo je zaprimljeno 347 tužbi, dosad je 195 riješeno, a tek 28 je usvojeno, dok se odluke trebaju donijeti u 152 predmeta.

Postupci prosječno traju 284 dana, pa se na odluke za poslovne prilike predugo čeka. No, mnogo važnija je velika gospodarska vrijednost tih i predmeta jer su predstečajevi "zapeli", a nagodbe se već dugo ne mogu sklopiti. Riječ je o tužbama vjerovnika protiv upravne administracije, što je svojevrsna anomalija u praksi koja dolazi do izražaja u činjenici da dužnik – tvrtka o čijoj je nagodbi riječ, u tim sporovima i ne sudjeluje. Kako se nezadovoljni vjerovnici spore isključivo s Finom i Ministarstvom financija, često dužnici ne znaju za pokrenuti spor i tko ga je pokrenuo. I dok se to pitanje tada istražuje, a sudovi sporove rješavaju svojim tempom, i interesi vjerovnika i dužnika u pogledu trajanja samih procesa uglavnom su podijeljeni. Od dužnika se žuri uglavnom onima koje i banke s razlogom pritišću, pa im gori pod petama zbog dogovorenih poslova jer ih ne mogu realizirati.

 

28predmeta

usvojeno je na zagrebačkom upravnom sudu, a zaprimljeno 347

No, postoje navodno mnogi kojima duže trajanje postupka odgovara, jer posla nemaju. Takav cilj, zbog stanja u toj grani sudovanja, u dobroj mjeri mogu postići. Naime, prvostupanjski upravni sudovi zatrpani su novim predmetima, gomilaju zaostatke, a samo je onaj u Osijeku lani riješio više predmeta nego je zaprimio. Upravni sudovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci imaju rekordne zaostatake. Broj neriješenih predmeta tako je na kraju prošle godine premašio 15.000. Službeni su to podaci Vrhovnog suda i potvrda neispunjenih najava da će novi sudovi, koji su od nule krenuli s radom 2012., pružati brzu uslugu svim korisnicima. Podaci su dio Izvješća o stanju sudbene vlasti za 2015.

 Za nove sudove organizirane u sklopu reforme upravnog sudovanja najavljivala se upravo učinkovitost. U svjetlu te promašene najave valja istaknuti pitanje kako su uspjeli zabilježiti sve veće zaostatke, pa su i predstečajevi na svoj način žvrtve. Ovo stanje prijetnja je za uredno funkcioniranje i trogodišnji rok za donošenje prvostupanjske odluke. Razlozi porasta broja neriješenih predmeta u trgovačkoj grani vezani su uz izmjene Stečajnog zakona, koji je doveo do velikog broja stečajnih predmeta – 16.000, i to u posljednjem kvartalu 2015. Riječ je o novim predmetima koji stoga nisu mogli biti riješeni, zbog čega je 34% povećan broj neriješenih, stoji u izvješću Branka Hrvatina.

Zaostacima upravnih sudova kumovalo je, pak, neuvažavanje preporuka struke da se u reorganizaciji udvostruči broj sudačkih dužnosnika. Četiri Upravna suda počela su djelovati s ukupno tek 20 sudaca; 11 u Zagrebu te po tri u Splitu, Rijeci i Osijeku. U prvoj godini rada zaprimili su 12.000 predmeta, riješili oko 4800, a na kraju prve godine već su imali 7000 neriješenih predmeta. Propuštena je tako prilika da se u početku rada novi sudovi istaknu kao pozitivan primjer, a za to je prema mišljenju struke bilo trebalo između 35 i 40 sudaca.

S druge strane, bivši Upravni sud RH svojom transformacijom u Visoki upravni sud danas ima svega dva predmeta starija od tri godine. Unatoč lanjskom povećanju broja primljenih predmeta u odnosu na 2014. od 84%, održava ažurnost i smanjuje zaostatke, na kraju 2015. imao je svega 722, ili 30 zaostatka po sucu. Iako je Milanovićeva Vlada prisnažila upravne sudove s nekoliko sudaca, pokazalo se to nedostatno. U zaostacima prednjači Upravni sud u Zagrebu – čak 6500 na kraju 2015. Godišnje dobije oko 5000 novih. Omjer riješenih i primljenih predmeta je oko 90%, a očekivano vrijeme rješavanjaje 426 dana, no broj predmeta (među kojima su i predstečajni) po sucu raste: za razliku od njih 519 u 2012., lani ih je bilo 700.

Komentirajte prvi

New Report

Close