Predsjednica Grabar-Kitarović zatražila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2015. u 10:53
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ističe kako ne treba smetnuti s uma ni mogući utjecaj na dugoročne izglede uključivanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak prijedlog predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću za sazivanje 2. sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u petak, 18. rujna ili u utorak, 22. rujna, zbog migracijske krize, priopćeno je u srijedu iz Ureda hrvatske predsjednice.

"Nastavno na naš usmeni razgovor o migracijskoj krizi, te na usmeno predlaganje sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, a obzirom na činjenicu kako se ista usložnjava iz dana u dan, dužna sam još jednom upozoriti na izbjeglički val te njegove moguće društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije. Slijedom toga, smatram kako je nužno što je moguće prije sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na tu temu", navodi predsjednica Republike.

Grabar-Kitarović ističe kako je potrebno razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nam predstoji, u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave, kojima bi Republika Hrvatska odgovorila na ovo pitanje koje, kako procjenjuje, "nije samo humanitarne, već i sigurnosne naravi".

Grabar-Kitarović: neodložno razmatranje migracijske krize na najvišoj državnoj razini

Na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, predsjednica države ocjenjuje kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote).

Uzimajući u obzir mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica EU i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, predsjednica Republike smatra da je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini.

Osim mjera za zbrinjavanje migranata (mogućih azilanata ali i onih u tranzitu) koje se trenutno pripremaju i poduzimaju, predlaže da se razmotri i žurno jačanje suradnje s odgovarajućim službama i tijelima državne uprave susjednih država članica Europske unije.

"To stoga što treba izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije ili pak vraćanje velikog broja migranata u Republiku Hrvatsku u slučaju prolaska njezinim područjem na putu prema željenim odredištima", navodi predsjednica.

Ističe kako ne treba smetnuti s uma ni mogući utjecaj na dugoročne izglede uključivanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Također, dodaje predsjednica, nameće se i pitanje određivanja stajališta Republike Hrvatske prema Dublinskoj konvenciji i drugim sporazumima o readmisiji na snazi, odnosno pune primjene svih međunarodnih standarda i pravila Europske unije vezanih uz izbjeglice.

Zatvaranjem mađarsko-srpske granice, izbjeglički val može se prenijeti u Republiku Hrvatsku ili Rumunjsku, u daleko većem broju od onog s kojim se, po najavama, računa. Na društvenim mrežama se tako već šire savjeti izbjeglicama koje alternativne rute odabrati, a one uključuju i Republiku Hrvatsku, navodi predsjednica Grabar-Kitarović u prijedlogu premijeru Milanoviću za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodaje kako očekuje žuran odgovor.

Komentari (4)
Pogledajte sve

U-Hrvatsku-ušlo-oko-1200-migranata;

818-muškaraca-189-žena-184-djece

http://direktno.hr/en/2014/direkt/25148/U-Hrvatsku-u%C5%A1lo-oko-1200-migranata;-818-mu%C5%A1karaca-189-%C5%BEena-184-djece.htm

Ova vlada ne zna tko im glavu nosi

U Hrvatsku je ušlo već oko 1.000 izbjeglica.
U Srbiji ili blizu je 10.000 izbjeglica.
Vjerojatno će još ovaj tjedan biti 20.000 izbjeglica spremnih da uđu u Hrvatsku.
Njemačka, Austrija,Mađarska , Slovenija….već su blokirali ulaz u svoje države a Hrvatska prima sve izbjeglice.
Očito je da ova SDP Kukuriku vlada nezna rješiti ovaj problem.

“Predsjednica:
krajnji čas za definiranje politike prema izbjeglicama
Hrvatska je jedna od rijetkih novih članica koja za bruxelleskim stolovima, u Europskom vijeću i Vijeću ministara unutarnjih poslova, nije dovodila u pitanje svoju obvezu da solidarno snosi teret vala izbjeglica, a broj izbjeglica koje bi Hrvatska trebala

Predsjednica Republike postavila je pitanje sazivanja sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti u trenutku kad se taj zahtjev više nije mogao odgađati. Vjerojatno je izbjegavala to pitanje potegnuti prije kako se u javnosti ne bi interpretiralo da se u predizbornoj političkoj areni upliće u stranačku politiku i da zahtjevom za održavanjem sjednice Vijeća i taženjem da se u njegovu okviru počne oblikovati važna javna politika: politika hrvatskog odnosa prema izbjeglicama i migrantima, koji iz Srbije počinju prelaziti hrvatsku granicu, dovodi u pitanje vjerodostojnost Vlade.

Hrvatska, za razliku od Njemačke, nije tako dobro organizirana država, Milanović je već u proljeće prošle godine, u vrijeme poplava, pokazao da u krizi nema nikakvih liderskih sposobnosti, a posljedice njegova poigravanja državom u ovom bi slučaju mogle za Hrvatsku biti dugoročne i teške. Zato je važno što je Predsjednica podsjetila Vladu da je posljednji trenutak da se u okviru državnog vrha započne oblikovati javna politika prema krizi koja je već započela.”

“Ne želim u Hrvatskoj gledati scene kakve viđamo u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj”, istaknula je Grabar-Kitarović.

To nije samo humanitarno nego i sigurnosno, gospodarsko i socijalno pitanje, zato želim znati da smo spremni te ljude dostojanstveno zbrinuti, te istodobno osigurati da hrvatski građani žive u sigurnosti i sačuvati stabilnost zemlje, poručila je.

Ustvrdivši kako to nije kratkotrajna kriza, predsjednica je naglasila kako treba sagledati sve njene aspekte i pripremiti se na mogućnost da druge zemlje EU-a zatvore granicu prema Hrvatskoj.

New Report

Close