Potpisani ugovori o sufinanciranju gradnje komunalnih vodnih građevina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2012. u 13:57
Tihomir Jakovina (PXL)

Cilj je ovih ulaganja pomoći u realizaciji projekata koji će osigurati dovoljne količine pitke vode za vodoopskrbu stanovništva.

Ugovore po javnom pozivu za sufinanciranje gradnje komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju danas je s korisnicima sredstava potpisao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Riječ je o 64 ugovora o sufinanciranju s predstavnicima četiriju gradova, 27 općina i 21 vodnog komunalnog društva, koji su investitori projekata. Za razvoj sustava javne vodoopskrbe osigurano je 8,57 milijuna kuna, a za razvoj sustava javne odvodnje gotovo 14 milijuna kuna, odnosno ukupno oko 22,5 milijuna kuna. Cilj je ovih ulaganja, istaknuo je ministar Jakovina, pomoći u realizaciji projekata koji će osigurati dovoljne količine pitke vode za vodoopskrbu stanovništva, potrebne količine vode za gospodarstvo te omogućiti postizanje i očuvanje dobrog stanja voda radi zaštite zdravlja.

Jakovina je rekao i da sredstva osigurana za ove projekte nisu velika, ali da se s takvim projektima namjerava nastaviti i u idućoj godini. Za njih će se financijska sredstva osigurati ili kroz državni proračun ili iz fondova Europske unije. No, naglasio je ministar, nužni su dobri i kvalitetni projekti. Ovaj javni poziv za sufinanciranje gradnje komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju bio je otvoren do 31. svibnja, a na natječaj su se mogli javiti vodno komunalna društva i jedinice lokalne samouprave.

Investitori su predložili sufinanciranje 429 projekata za razvoj komunalnih vodnih građevina, ukupne vrijednosti od oko 528 milijuna kuna, a među prijedlozima projekata pristiglim na natječaj Stručno povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede predložilo je sufinanciranje njih 64. 

Sredstva osigurana danas potpisanim ugovorima moraju se povući do 10. prosinca ove godine, a po realizaciji projekata, odnosno najkasnije do ožujka 2013. godine, Ministarstvu poljoprivrede korisnici sredstava moraju dostaviti izvješće i dokaze o utrošenim sredstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close