Poticaji na stambenu štednju privremeno se ukidaju

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2013. u 10:51
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlada je raspravljala o ukidanju poticaja na stambenu štednju u 2014. godini i Linićevu Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

Na današnjoj sjednici Vlada je raspravljala o ukidanju poticaja na stambenu štednju u 2014. godini i Linićevu Zakonu o potrošačkom kreditiranju koji je izazvao negodovanje HNB-a i bankara, piše Večernji list.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona predstavio je zamjenik ministra Leverić te kazao da se zakon mijenja tako što će se prag za zakon javne nabave podići sa 70 tisuća kuna na 200 tisuća kuna, a radova na 500 tisuća kuna. Poticaji na stambenu štednju privremeno će se ukinuti – za uplate štednje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine, što je kompromisno rješenje jer ih je ministar financija Slavko Linić želio potpuno ukinuti.

– Ovo nije ukidanje poticaja za stambenu štednju, nego korekcija poticaja za jednu godinu. Ušli smo u proceduru prekomjernog deficita i uštede su nam potrebne više nego ikada. Nema zezanja – rekao je Zoran Milanović. – Od 1998. do danas uplatili smo više od milijardu kuna za poticaje za stambene kredite – rekao je ministar financija Slavko Linić i dodao kako su efekti toga premali iznos kredita koji je 5,5 milijardi kuna. – Udio štedionica na ukupnu masu kredita je samo 5,5 posto – kazao je Linić i dodao kako imamo velik broj neprodanih stanova. – Čak 87 posto štediša ima jednu nekretninu, a 17 posto ima dvije nekretnine pa je to razlog da se ne ide u nabavku nego štede za djecu – kazao je Linić.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Država treba stvoriti preduvjete za razvoj društva. Ovo je sigurno jedan od takvih poteza. Stvarno sve više vjerujem da komunisti rade sve kako bi upropastili Hrvatsku. Kao što je jedan forumaš ovdje napisao: ‘Hrvatska ne sme da se odvoji.’

New Report

Close