Uskoro na snagu stupa velika promjena za više od milijun građana, evo tko se sve treba javiti banci

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2024. u 07:27
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prešutni minusi uskoro odlaze u povijest, a građani se do 30. lipnja trebaju javiti svojim bankama kako bi ugovorili dopuštena prekoračenja.

Banke su u lipnju prošle godine banke potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje. Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, rekli su nam iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukratko, oni koji žele ugovoriti dopušteno prekoračenje – njih oko 1,1 milijun – trebaju se javiti svojim bankama do kraja ovog mjeseca, piše N1.

Ne ugovore li dopušteno prekoračenje do isteka roka – a to je 30. lipnja – korisnici više neće moći koristiti svoja prešutna prekoračenja.

“Ono što su iskoristili, to će morati vratiti. Banke će omogućiti da se taj iznos vrati u 12 mjesečnih rata”, pojašnjavaju iz HNB-a.

Naime, u skladu s odredbama Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu banke su definirale i rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i u većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke taj rok već istekao, navode dalje iz HNB-a.

Dakle, potrošači koji ne ugovore dopušteno prekoračenje će nakon navedenog roka ostati bez prešutnog minusa, a onda će iskorišteni minus morati otplatiti.

“Banke će klijentima, koji su u određenom iznosu koristili prešutno prekoračenje i ne žele ugovoriti dopušteno prekoračenje, omogućiti otplatu u minimalno 12 rata pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja”, pojasnili su nam iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Hoće li banke nakon istega ovog roka moći odobravati prešutni minus i pod kojim uvjetima?

“Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) i po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope”, ističu iz HNB-a, piše N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close