Poskupljuje Dukatovo mlijeko, a uskoro i Vindijino

Autor: Božica Babić, Marija Crnjak , 03. svibanj 2013. u 16:38
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Dukat rast cijena pravda rastom ulaznih troškova. Doznajemo da će mu se pridružiti i Vindija kao najveći konkurent.

Dukatovi proizvodi poskupljuju za 10 do 25 posto, prema cjeniku kojeg Dukat ovih dana dostavlja trgovcima, objavio je portal Index.hr, a Poslovni.hr dobio je neslužbenu potvrdu da će s novim cijenama za koji dan izaći i Vindija. U pojašnjenju koje smo dobili iz mljekarske industrije, drastično poskupljenje je posljedica porasta troškova, ali i afere s pronađenim aflatoksinima u mlijeku, zbog čega su prerađivači mlijeka prvi kvartal završili u minusu.

„Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata. Tako je, na primjer, cijena tehnološke pare u 2013. godini povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje na proizvođačke cijene, koje se, nažalost, djelomično mora ugraditi i u cijenu gotovog proizvoda. Unatoč tome, ističemo kako cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom kvartalu 2013. godine bilježe pad u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko, poručili su iz Dukata na upit Poslovnog dnevnika.

Iz cjenika kojeg je objavio Index vidi se da će svježe mlijeko poskupjeti za 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko za 2 do 16 posto. Litra Dukatovog svježeg mlijeka tako će uskoro koštati 6,10 kuna, a trajnog mlijeka između 6 i 7,83 kuna. Za dva posto raste cijena kozjeg mlijeka, no jogurt će biti skuplji i do 25,6 posto. Za više od 10 posto poskupjet će većina Dukatovih jogurta, a najviše voćni jogurt čija cijena će porasti za 25,6, odnosno za 23,7 posto. Nadalje, za 10 posto poskupjet će deserti, namazi, meki sirevi, te dobar dio vrhnja, kao i tvrdih i topljenih sireva. Maslac će poskupjeti za 10 do 22 posto, dok će cijene polutvrdih sireva skočiti za 0,9 do 10 posto.

Iako se u Vindiji za sad ne žele službeno izjašnjavati, doznajemo da će se Dukatu vrlo uskoro pridružiti i Vindija kao najveći konkurent (ta dva prerađivača zajedno drže oko 80 posto tržišta). Doduše, u Vindiji će navodno ići s puno blažim poskupljenjem od Dukata, tek koliko je potrebno da se ublaži šteta u poslovanju koju je izazvao pronalazak štetnih aflatoksina u mlijeku. Kako je poznato, u veljači je na 500 hrvatskih farmi pronađena povećana razina aflatoksina u mlijeku, zbog čega je obustavljen otkup, s polica se povlačilo mlijeko većine prerađivača uključujući Dukat i Vindiju, a mlijeko se prolijevalo te spaljivalo u biopostrojenjima.

Osim Hrvatske, afera je zahvatila i zemlje regije. Za razliku od hrvatskog Ministarstva poljoprivrede koje nikad nije dalo procjenu štete, srpska Vlada procijenila je štetu u Srbiji na 100 i 125 milijuna eura, uz pad prodaja mlijeka za pet do 27 posto.   

"Afera s aflatoksinima u mlijeku prerađivačima je nanijela veliku financijsku štetu i urušilo čitav sustav, sjetimo se koliko smo mlijeka prolili. To se značajno osjetilo na izvješćima za prvi kvartal, i prerađivači nemaju izbora nego povećati cijene", kaže neslužbeni izvor iz Vindije.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina danas u je Ludbregu nije izjavio da mu još uvijek nisu poznati razlozi za povećanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda koje je najavio Dukat.

Jakovina :nisu mi poznati razlozi za povečanje cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

“Ako su razlozi povećanja cijena mlijeka vezani uz proizvođače mlijeka onda se to i može razumjeti, ali u pravilu Ministarstvo nije to koje određuje cijene mlijeka na policama, niti otkupne cijene u primarnom sektoru”, kazao je Jakovina.


Ovo je potez kartela. Kartelizacija i koluzija su protuzakonite osim u zemlji gdje je ravnatelj agencije za zastitu trzisnog natjecanja Olgica Spevec. Olgica S. Je zaposlenik desetljeca Agrokora, Cemexa, EPH, T-Coma…..

Olgica Spevec je drzavni zaposlenik. Ciji zaposlenik je Davorin Spevec?

Gubitak se mora pokriti, samo što je odabran krivi način. Na žalost današnji menađeri nemaju niti malo volje i truda primjenjivati neke druge načine i metode nego klasiku pa ajmo poskupiti proizvod.
Sreća pa je ovo “Iz srca Slavonije” najbolje i još uvijek povoljnije od Dukata i Vindije pa me uopce ne tangira što će ovi napraviti, mogu udariti cijenu i 10 kn za 0,5 l

sam neka dižu cijene, ljudi će se masovno okrenuti kupnji mlijeka po 4,5-5 kn u lidlu, plodinama itd. pa da vidimo kome će oni prodavati svoje mlijeko po 7-8kn???

New Report

Close