Popis stanovništva ispao čak 58 mil. kn jeftiniji

Autor: Jadranka Dozan , 09. listopad 2014. u 15:31
Ekonomija izvan statistike čini 28% vrijednosti BDP-a/FOTOLIA

DZS podnio konačno izvješće o ukupnim troškovima popisa 2011.

Popis stanovništva iz 2011. već je pomalo pao u zaborav, ali završno svođenje računa o obavljenim poslovima u raznim fazama tog projekta od 2010. do 2014., kao i o ukupnim troškovima popisa, tek je sad na dnevnom redu.

U završnom izvješću Državni zavod za statistiku pohvalio se daleko nižim troškovima u odnosu na proračunska sredstva planirana za projekt popisa stanovništva. Troškovi su, naime, dosegnuli 117 milijuna kuna, što je čak 58 milijuna manje od planirana iznosa (175 milijuna). Glavnina ušteda ostvarena je na poslovima u nadležnosti DZS-a, za koje je bilo planirano 161,4 milijuna kuna, dok je trošak Državne geodetske uprave zadužene za pripremu tehničke dokumentacije za popis bio u okvirima planiranih 13,5 milijuna.

Najveći dio troškova, oko 85 milijuna, ostvaren je, naravno, u 2011. Osim što je kod nas mnogo češće probijanje planskih izdataka, zanimljivost posljednjeg popisa je i u činjenici da su ukupni troškovi bili manji nego pri popisu 2001., koji je proračun stajao 135,5 milijuna kuna. Najviše se uštedjelo na troškovima 'popisivača', ali manje se potrošilo i na obradu, prostor i marketing, stoji u izvješću ravnatelja DZS-a Marka Krištofa. Kako se te uštede uvelike odnose na mandat njegova prethodnika, i bivši je ravnatelj DZS-a Ivan Kovač, nakon kritika zbog kašnjenja s obradom podataka, sad dobio i nešto satisfakcije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

….još jedna krađa državnog novca….

New Report

Close