Ponovljeni zbori u Belišću, odaziv čak 12 posto bolji

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2013. u 14:12
Thinkstock

Dinka Burića je2. lipnja za samo jedan glas pretekao mladi Dinko Huis.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Belišća obilježeni su daleko većim odazivom birača, ali i nervozom na glasačkim mjestima, javlja VLM. Građani biraju između saborskog zastupnika HDSSB-a Dinka Burića te HDZ-ova Dinka Huisa. Izbori su ponovljeni na dva biračka mjesta, na kojima pravo glasa imaju 1884 glasača, od njih ukupno oko 9000 u Belišću.

Njih 29 posto ispunilo je svoju građansku dužnost do 11 sati, dok je dva tjedna ranije na birališta u isto doba izašlo tek 17 posto birača.

Dinka Burića je2. lipnja za samo jedan glas  pretekao mladi Dinko Huis. Burićeva se stranka žalila pa je Ustavni sud poništio rezultat i naložio ponavljanje na dva mjesta. Na biralište je, tako, ponovno morao i sam Burić.

Napetost se na biračkim mjestima, pak, mogla rezati nožem. Pratio se svaki korak, a novinarskim ekipama u prvi mah čak nije dopušten ulazak. Promatrači HDZ-a inzistirali su na pisanom dopuštenu snimanja, što nije praksa. Ipak, intervencijom Gradskog izbornog povjerenstva, nesporazum je riješen.

Prava se drama odigravala prije dva tjedna. Četiri glasa razlike u korist Huisa izbrojana su u noći drugog izbornog kruga. Uslijedila su dva nova brojanja, na zahtjev HDSSB-a. Kada je GIP dva dana kasnije donosio kutije u Županijsko izborno povjerenstvo u Osijeku, rezultat je bio takav da je Burić imao prednost od jednog listića. No, novim prebrojavanjem u ŽIP-u nastao je ponovno obrat. Glas prednosti imao je tada Huis.

Komentirajte prvi

New Report

Close