Poljoprivrednici: Agrokor nama ne plaća dugove, a generira prekomjerni uvoz

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2017. u 12:51
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podaci su izneseni na konferenciji za novinare koju su ispred Agrokorovog tornja održali predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Zelene liste, Nezavisnih seljaka Hrvatske i Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u utorak su upozorili kako malim dobavljačima, poljoprivredno-prehrambeni proizvođačima Agrokor još uvijek nije isplatio oko 36 milijuna eura potraživanja, iako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obećao da će oni biti u prvom isplatom redu, a da paralelno s time Agorkor, odnosno Konzum generira prekomjerni uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje čak i plaća avansno.

Podaci su izneseni na konferenciji za novinare koju su ispred Agrokorovog tornja održali predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Zelene liste, Nezavisnih seljaka Hrvatske i Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

Nenad Matić iz Zelene liste tako je istaknuo da su predstavnika poljoprivrednika u koordinaciji dobavljača Agorkora Tihomira Jajića upozorili da se, prema njihovim spoznajama sa terena, unazad dva mjeseca uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda povećava, a da "jedan od najvećih uvoznika postaje Agrokor, odnosno Konzum, naročito na području uvoza jabuka, jaja i mliječnih prerađevina".

"Država je donijela poseban zakon o najvećoj poljoprivredno-prehrambenoj tvrtki u državi, ali činjenično i najvećem dužniku Republici Hrvatskoj i samim tim je preuzela i upravljanje Agrokorom. Kada je imenovala izvanrednog povjerenika onda je najvjerojatnije da povjerenik i provodi politiku Vlade Republike Hrvatske, a mi očekujemo da on provodi politiku prodaje domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a ne njihovog uvoza jer to sigurno nije politika Vlade", kazao je Matić.

Dodao je i kako od koordinacije dobavljača očekuju da od povjerenika Ramljaka i Agrokora zatraže izvještaj o uvoz u proteklih šest mjeseci, a posebno u dva mjeseca od kada su oni preuzeli upravljanje.

"Prema našim procjenama, uvoz u prvih šest mjeseci će biti negdje oko 10 milijardi kuna, a na kraju godine očekujemo da bude i viši od 20 milijardi kuna nažalost. To je jako loše za Republiku Hrvatsku, to je loše u pripremi ove turističke sezone koja je trebala biti prodajni pult za naše poljoprivredne proizvode, a ne uvozne. Očekujemo te odgovore, nadamo se da će nas demantirati, tada ćemo biti zadovoljni, ali ako je obrnuto, ako uvoz poljoprivredno-prehrambenih  povećavaju Agrokor i Konzum onda najvjerojatnije netko od njih treba snositi i neku odgovornost", kaže Matić.

Istaknuo je i kako se poljoprivrednici boje da će, "kada Amerikanci, Rusi, Austrijanci ili tko već da kredite", za poljoprivredno-prehrambeni sektor u sustavu Agrokor, Belje, Vupik, Agralagunu i niz drugih tvrtki, biti prekasno te kako traže da se stoga i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uključi pa da vise "budućnost i sudbinu tvrtki koje su držale Slavoniju".

"Slavonija je opstajala na nekoliko tvrtki Agrokora koje su otkupljivale proizvode i bile su žitnica od koje ljudi žive. Ako te tvrtke odu u strano vlasništvo, ne znamo što će biti sa iseljavanjem iz Slavonije", rekao je. Upozorio je i da se prema njihovim informacijama uvozna roba avansira i plaća iz poslovanja redovito.

"Znači ne u roku od 60 dana, već da bi ostvarili povoljniju cijenu avansiraju tu robu, pa se pitam – ako ne mogu platiti dugovanja a avansiraju uvoz prije nego dođe u RH, u čemu je problem", zaključio je Matić.

Jajić: Agorkor sve više uvozi, a OPG-ovi nisu isplaćeni

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i predstavnik poljoprivredno-prehrambenih proizvođača u koordinaciji dobavljača Tihomir Jajić je, pak, istaknuo da domaći poljoprivrednici imaju više problema vezanih uz Agorkor te stoga među OPG-ovima vlada velika neizvjesnost.

Prvi je problem, kazao je Jajić, što Konzum, odnosno  Agrokor sve manje robe uzima od njih, a sve više uvozi, što se najviše osjeti kod voća i povrća, odnosno visoko dohodovnih kultura, kojima se naši OPG-i jako puno bave.

Drugi su problem žitarice. "Uskoro će žetva, a cijene koje se najavljuju su sramotno male, od 80 lipa do jedne kune po kilogramu, a problem je i da li dati Agorkoru te žitarice, jer ako se daju, da li će im biti plaćene i da li će Belje i silosi završiti u američkim, ruskim ili čijim rukama, i da li će to ikad biti plaćeno", kazao je Jajić.

Istaknuo je i kako se nada da će povjerenik Ramljak "shvatiti da su poljoprivrednici ovdje ravnopravan partner, da ne žele zlo niti njemu niti ministru niti Vladi, ali očekuju konkrektne odgovore na konkretna pitanja".

Dodao je i da ministar Tolušića "reklamira kupnju domaćih poljoprivrednih proizvoda, a ovo mu je savršena prilika da pokaže svoje riječi na djelu te pokaže da stvarno želi da hrvatska poljoprivreda opstane".

Jajić se osvrnuo i na neisplatu dugovanja koje Agrokor ima prema poljoprivrednicima, podsjetivši da je vjerovničko vijeće odobrilo kredit od 480 milijuna eura, da je do sada je isplaćena samo jedna tranša od 100 milijuna eura. a da, iako je obećano da će mali dobavljači i OPG-ovi biti u prvim redu isplate, oni još uvijek nisu isplaćeni.

"Nakon toga je obećano da će biti isplaćeni iz druge tranše, koja bi trebala iznositi oko 150 milijuna eura, a ona još nije dospjela. Nadamo se da nema nikakvih problema i da će kredit zaista biti ugovoren", ustvrdio je Jajić te dodao kako su im dugovi trebali biti namireni početkom lipnja te da im nije jasno što se čeka s isplatom.

"Od prvih 100 milijuna eura je isplaćena nova roba, koja je svedena unutar zakonskih okvira plaćanja od 30 do 60 dana i na tome smo zahvalni, jer je to jedan od prvih koraka vraćanja povjerenja poljoprivrednika prema Agrokoru, no mi smo i dalje zabrinuti što je sa starim dugovanjima koja su malim OPG-ovima jako velika i od kojih oni žive i ne mogu ih na niti jedan drugi način namiriti", izjavio je Jajić, dodajući kako, prema podacima koje su im dali iz Agrokora, taj dug iznosi oko 36 milijuna eura, ali da bi mogao biti i veći nakon što se obraćunaju sva pristigla potraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji naivci. Ista interna “mafija” i dalje operira, sada im je još i bolje dobivaju lovu avansno i ne moraju se petljati sa domaćima.

New Report

Close