Poljoprivreda, turizam i marikultura ključni su za uspješan gospodarski razvitak ovog otoka

Ministar Lorencin i Mislav Šimatović tijekom intervjua/Goran Kovačić/PIXSELL Ministar Lorencin i Mislav Šimatović tijekom intervjua/Goran Kovačić/PIXSELL

Na Cresu se upravo sređuju prostorni planovi, a na redu je izrada Razvojne strategije Grada.

Manifestacija Poslovni uzlet u organizaciji Poslovnog dnevnika prvi je put održana na jednom otoku.

U petak je svim govornicima u restoranu Nono Frane to bila prva misao dok su se obraćali okupljenim poduzetnicima. Tako je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, naglasio da je otok specifično okruženje sa svim svojim nedostacima i prednostima za poslovanje, ali i da na njemu rade mali i srednji poduzetnici koji mogu pružiti mnogo za gospodarstvo otoka. "Malo i srednje poduzetništvo kapilarni je sustav gospodarstva", naglasio je Šimatović, što je prepoznao i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je istaknuo da je zajedništvo političkih stranaka, poduzetnika i civilne scene najbitnije u stvaranju poslovne i gospodarske klime na otoku.

 

12milijuna

kuna vrijedan je program subvencioniranja kamata na kredite poduzetnika koji je pokrenula Primorsko-goranska županija

"Gradska je vlast nakon prošlih izbora odlučila ukloniti politiziranje i staviti glave na kup. Dolazimo iz različitih klubova, ali, jednako tako, svi moramo nositi jedan dres - onaj reprezentacije Cresa", sportskim se žargonom poslužio Jurjako. Svjestan je velikih očekivanja spram otočke vlasti pa je nabrojao niz aktivnosti Grada kojima pokušava podignuti standard na otoku. Tako je podsjetio da Grad sređuje prostorne planove i da će se izmjena Plana sljedećeg tjedna naći na sjednici Gradske skupštine. To je uvjet izgradnje potrebne poslovne infrastrukture. "Također je na redu izrada Razvojne strategije Grada Cresa", najavio je Jurjako. Na redu je rad na poboljšanju usluga u nekoliko poslovnih zona, za što je izgradnja prateće infrastrukture uvjet razvoja. Turizam je naveo kao jednu od najvažnijih gospodarskih grana otoka, ali nije zaboravio spomenuti ni poljoprivredu kao granu s velikim potencijalom.

"Maslinarstvo, ovčarstvo i marikultura imaju veliki potencijal na našem otoku", kazao je, naglasivši da je Grad osnovao Odbor za poljoprivredu koji bi trebao pomoći u daljnjem razvoju agrara. No Cres svoj razvoj ne gradi samo na te dvije grane pa je Jurjako podsjetio da je otočno brodogradilište spašeno od stečaja u zadnji trenutak, te da pod novim vlasnikom radnici napokon dobivaju redovitu plaću. Pohvalio se i izgrađenim novi pročišćivačem i sustavom zbrinjavanja otpada. Svjestan specifičnosti poslovanja na otoku, Jurjako je rekao: "More nas spaja s svijetom, ali i razdvaja. To možemo pretvoriti u svoju prednost samo učenjem i edukacijom".

Slično je zaključila i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije koja je kazala da se na otoku mirno i lijepo živi, ali da nije lako poslovati: "Županija je to prepoznala pa je izradila 12 mil. kn vrijedan projekt program subvencioniranja kamata za male i srednje poduzetnike". Na programe bespovratne pomoći poduzetnike je pozvala Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta. "Svoje projekte prijavite na Poduzetnički impuls 2015. vrijedan  4 mlrd. kuna. Već je objavljen prvi javni poziv, a sljedeći tjedan će biti objavljen i drugi - za proizvodnju i gradnju proizvodnih hala. Svaki mjesec objavljivat ćemo pozive na kojima ćete se moći natjecati za novac iz europskih fondova", rekla je Žužak.

Izjave sudionika:

More nas spaja s cijelim svijetom, ali i razdvaja. To možemo pretvoriti u svoju prednost samo učenjem i edukacijom 
Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa

Na otoku se mirno i lijepo živi, ali nije lako poslovati pa smo pokrenuli projekte za pomoć poduzetnicima
Marina Medarić, zamjenica župana

Pozivam poduzetnike da svoje projekte prijave na Poduzetnički impuls 2015. vrijedan četiri milijarde kuna
Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!