Poljaci najizgledniji kandidati za kupnju 11,7% Luke Rijeka

Autor: Jadranka Dozan , 17. kolovoz 2017. u 08:06
U državnom portfelju trenutno je ukupno 36,8 posto dionica Luke Rijeka/Goran Kovačević/PIXSELL

Poljaci bi ponuđenim paketom dosegnuli bi 32,5%, a sljedeći korak bila bi javna ponuda otkupa.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u srijedu poziv za iskazivanje interesa i davanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Luke Rijeka.

Kako je odlučeno još u srpnju, na prodaju se nudi paket od 1,58 milijuna dionica ili 11,75 posto temeljnog kapitala riječke kompanije. U državnom portfelju (uključujući HZZO i HZMO) trenutno je ukupno 36,8 posto dionica, što znači da bi i nakon prodaje paketa ponuđenog na prodaju država zadržala manjinski kontrolni paket od 25 posto. Najniža cijena koju bi interesenti morali ponuditi je 49 kuna po dionici, ističe se u pozivu. Budući da se prodaju u paketu, za valjanost ponude zainteresirani investitori trebali bi ponuditi najmanje 77,6 milijuna kuna odnosno nešto više od deset milijuna eura.

 

77 milijuna

kuna najmanji je iznos za paket dionica koji se mora ponuditi

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 28. kolovoza. Glavni kriterij prilikom CERP-ova izbora najpovoljnije ponude je upravo ponuđena cijena, a prodaja će se potom zaključiti kroz blok-transakciju putem Zagrebačke burze. Iako je CERP-ov poziv otvoren i za postojeće dioničare i za investitore izvan tog kruga, među tržišnim akterima najizglednijim se kandidatom za kupnju smatra trenutno drugi po veličini dioničar Luke Rijeka, a to je najveći poljski lučki operater – OT Logistic Spolka Akcyjna.

Premda pojavu novog igrača koji bi izašao s ponudom za spomenuti paket dionica domaći burzovni profesionalci ne isključuju baš potpuno, rijetki bi se kladili na tu opciju.  Poljska kompanija drži 20,8 posto dionica, a u Luku Rijeka ušla je prilikom dokapitalizacije prije dvije godine, kad je bila i najveći pojedinačni investitor. Neslužbeno se čuje da su iz OT Logistica nekim dionicima Luke Rijeka već naznačili da su zainteresirani za jačanje uloge u razvoju riječke luke kroz daljnje povećanje vlasničkog udjela.

S ponuđenim državnim paketom dosegnuli bi 32,5 posto vlasništva, a sljedeći korak bila bi javna ponuda otkupa. Zasad nema naznaka da bi se u cijelu priču mogao uključiti neki konkurent. Mirovinski fondovi sa zanimanjem prate tijek natječaja jer trenutno tri obvezna i jedan dobrovoljni fond drže 30,5 posto Luke Rijeka. Iz neslužbenih komentara naslućuje se da im eventualna kasnija ponuda otkupa po minimalnoj cijeni iz natječaja ne bi im bila jako privlačna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close