Poljaci će još kupovati po Hrvatskoj

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2018. u 10:18
Michal Kedzia partner je u poljskom Enterprise Investorsu /Goran Stanzl/PIXSELL

Tržišni udjel može se povećati organskim rastom ili kroz preuzimanja pa ćemo možda morati iz Dalmacije krenuti i u druge dijelove RH, rekao je šef Studenca.

Zbog očekivanog rasta potrošnje, kako ukupne tako i one pokretane turizmom, poljski Enterprise Investors namjerava još dugo ostati u Hrvatskoj, a nakon Pan-Peka i trgovačkog lanca Studenac zanimaju ih investicije i u drugim dijelovima zemlje.

Enterprise Investors najstarija je investicijska kuća za rizični kapital u istočnoj Europi, osnovana još 1990. godine, kazao je u četvrtak Michal Kedzia, partner u toj tvrtki. Od osnutka su u 148 tvrtki investirali 1,8 milijardi eura, a samo u našu regiju oko 100 milijuna eura u posljednjih nekoliko godina, moglo se čuti na skupu u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Jedan Enterpriseov fond u proljeće je preuzeo 65 posto udjela u Pan-Peku, a početkom ljeta 100-postotno vlasništvo u trgovačkom lancu Studenac koji je fokusiran na tržište Dalmacije. Što se tiče Pan-Peka, Michal Kedzia je kazao kako su se za to ulaganje odlučili privučeni trendom rasta prodaje smrznutih pekarskih proizvoda. S druge strane, Studenac je jedan od najuspješnijih dalmatinskih lanaca, dodao je predstavnik poljskih ulagača.

"Potrošnja, i to ne samo ona turistička, pokretač je uspjeha naših ulaganja u Hrvatskoj", ocijenio je Kedzia. Predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk na pitanje kako namjerava povećati udjel Studenca te jesu li računali na Konzum, kazao je kako je taj trgovački lanac vrlo čvrsta kompanija. 

"Njihove probleme nisam vidio kao priliku jer su vrlo jak igrač. Što se tiče udjela, on se može povećati na dva načina: organskim rastom ili kroz preuzimanja. Stoga ćemo možda morati iz Dalmacije krenuti i u druge dijelove Hrvatske", izjavio je Senczuk. Uvijek kada se ukaže dobra prilika za kupnju, mi ćemo je razmotriti, dodao je Michal Kedzia, između ostalog i odgovarajući na pitanje o potencijalnom interesu za ulaganje u koncern Agrokor, nakon što se okonča restrukturiranje.

Tijekom panel rasprave Michal Senczuk je kazao kako su mu prvi dojmovi da su Hrvati vrlo otvoreni za sklapanje poslovnih odnosa. "No, s druge strane, voditi posao u Splitu je sasvim drugačije nego u Zagrebu zbog potpuno drugačijih mentaliteta", tvrdi Senczuk. Tema panela bilo je ulagačko okruženje i perspektive ulaganja rizičnog kapitala u Hrvatskoj.  Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke ocjenjuje kako su prognoze rasta u našem okružju i dalje pozitivne što će se odraziti i na naš ekonomski rast. 

"No, razlog za zabrinutost je što je naš rast i dalje slabiji od nama usporedivih država", kaže Dolenec. Osim turizma, potencijal rasta ima i građevinarstvo koje se nalazi u fazi oporavka, dodaje Dolenec. "U posljednje dvije godine mijenjaju se trendovi u industrijskoj proizvodnji. Umjesto tradicionalnih industrija – prerade nafte, kemijske industrije i brodogradnje – vidimo rast farmaceutske i prehrambene industrije te sektora plastike i gume zbog izvoza automobilskih dijelova", ističe Dolenec.

Za Gordana Kolaka, direktora COMITIUM-a glavni problem je nedostatak stručne radne snage te tehnološki jaz.  "Bez investicija u tehnologiju i stručne radne snage ne možemo povećati produktivnost", smatra Kolak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dodjite Poljaci braćo! Bolje vi nego Rusi, Arabi i njihove sluge srbin i balije!

New Report

Close