Policajci na skijama najviše 'hvataju' pijane bordere

(Photo: Grgur Zucko/PIXSELL) (Photo: Grgur Zucko/PIXSELL)

Kada je 2006. pokrenut projekt ski-policije, glavni razlog je bio sprečavanje krađa te osiguravanje sigurnosti na stazi.

Skijaše na Sljemenu već sedam godina čuva i posebna skijaška jedinica interventne policije PU Zagrebačke. Kako je ovog tjedna pojasnio dežurni policajac-skijaš, njihova uloga patroliranja se uglavnom svodi na situacije koje se događaju prilikom ozljeda na stazi te na incidente koje prouzroče pijani skijaši, zapravo, prema policijskom iskustvu, uglavnom borderi.

"Ako se dogodi sudar na stazi i ima ozlijeđenih, Gorska služba spašavanja (GSS) nema ovlasti tražiti osobne isprave od sudionika ako ih ovi ne žele dobrovoljno dati. Tada na scenu stupa policija. Nema previše posla, no da nas nema, moglo bi biti značajnih problema, kako po pitanju mogućih krađa vrijedne skijaške opreme, tako i zbog zapisnika o nesrećama koje se događaju, a bez kojih bi kasniji sudski proces ili pitanje odštede bilo gotovo nemoguće. Zadnje dvije intervencije imali smo zbog alkoholiziranosti. Na noćnom skijanju je došlo do naguravanja između alkoholiziranih bordera te drugih skijaša i zaposlenika na žičari. Isto tako, neki dan smo već u 10 ujutro pronašli u snijegu onemoćalog pijanog bordera koji se odbio identificirati te je napao policijske službenike", kaže policajac koji na skijama patrolira Sljemenom već duži niz godina.

Njegov mlađi kolega se ipak odlučio za snowboard tako da na najznačajnijem hrvatskom skijalištu, osim ski-policije, djeluje i board-policija. Gotovo svakog dana su na Sljemenu na skijaškoj obuci i policajci iz drugih policijskih uprava iz Hrvatske, a konkretno sinoć je treniralo 10-ak specijalaca iz Policijske uprave Virovitičko-podravske.

Kada je 2006. pokrenut projekt ski-policije, glavni razlog je bio sprečavanje krađa te osiguravanje sigurnosti na stazi na kojoj bude i tisuću ljudi. Opremu za prve skijaše je osigurala Turistička zajednica Grada Zagreba.

Komentari (3)
 • Moller
  Moller 15:29 6.3.2013.

  baš me zanima kako policajac može uhvatiti bordera ako vozi cik-cak, nisu i oni valjda ………..?

 • mikiboj
  mikiboj 15:16 6.3.2013.

  Koji bezveze naslov.

 • jod
  jod 13:25 6.3.2013.

  Potrebne Stvari (TM)
  A za ophodnju po Trgu Bana Jelačića nema zainteresiranih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve