Poduzetnici u raljama birokracije: Vladino mjesto ‘za primanje primjedbi’

Autor: Saša Paparella,VLM , 28. lipanj 2012. u 17:35

Vlada otvara mjesto za primanje primjedbi jer, unatoč svemu, oni koji izdaju dozvole često ne vide prepreke u svim granama poduzetništva

Vrlo skoro poduzetnici bi pri Uredu premijera RH trebali dobiti jedinstveni centar za pomoć, gdje bi mogli iznositi svoje probleme i pritužbe na rad domaće administracije, a sve sa ciljem da se nekako ubrza trenutno tako dugačak put od nastanka poduzetničke ideje do njene konačne realizacije. “Razmišlja se o tome, ali odluka još uvijek nije formalizirana”, rečeno nam je u Vladinoj službi za odnose s javnošću. Za sada još ne znamo koliko će se ljudi zaposliti u novom uredu, kakve će biti njihove kvalifikacije za taj posao niti kada započinju s radom.

A kad se projekt realizira, nestat će lutanja između raznih ministarstva i maltretiranja s obilaženjem nebrojenih ureda. Ideja je da svatko tko bude imao neke probleme – primjerice u slučaju da ga, slučajno ili namjerno, ometaju u poduzetničkoj aktivnosti i godinama ga koče, ili je zbog nečeg drugog nezadovoljan radom birokracije – ubuduće se, kako navodi Novi list, može obraćati izravno premijerovim ljudima.Osnivanje nove institucije, svojevrsnog “pravobraniteljstva za poduzetnike”, potvrdio je i premijer Zoran Milanović koji je prilikom intervjua RTL-u, zapamćenom po snažnoj podršci Radimiru Čačiću čak i u slučaju da ga prvostupanjski mađarski sud osudi zbog izazivanja prometne nesreće, izjavio da se “razmišlja o projektu kroz koji bi se poduzetnicima otvorio prostor da napadaju i kritiziraju jer onaj tko donosi odluke i izdaje dozvole često i uz najbolju namjeru neće vidjeti te prepreke u svim granama poduzetništva”. Iako ideja o probijanju prečaca između Vlade i poduzetnika zvuči zanimljivo, njome se istovremeno priznaje da se do sada nije radilo dobro jer već postoji nekoliko sličnih institucija, primjerice pri Ministarstvu obrta i poduzetništva. U tom se ministarstvu stalno radi na ubrzanju realizacije poduzetničkih ideja, pa je tako ministar Gordan Maras već najavio znatne olakšice pri otvaranju novih tvrtki, a sve kako bi se buduće poduzetnike ohrabrilo na započinjanje vlastitog biznisa. Svaka dosadašnja hrvatska vlada zalagala se, svjesna sporosti birokracije zbog koje se strani ulagači često bune, za olakšanje života poduzetnicima.

Tako i Ministarstvo gospodarstva u svom Strateškom planu 2012.- 2014. spominje da se “potrebno usmjeriti pronalaženju ciljanih potencijalnih ulagača koji namjeravaju ulagati te se informirati o njihovim potrebama, mogućnostima i uvjetima ulaganja. Ministarstvo svim kvalificiranim ulagačima stoji na raspolaganju za davanje informacija o mogućnostima i uvjetima ulaganja u Hrvatsku, o procedurama, troškovima, dozvolama, poticajima i ostalim aspektima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj”. U Ministarstvu gospodarstva već postoji služba koja se bavi međunarodnom promocijom RH kao atraktivne ulagačke destinacije kroz sveobuhvatni skup instrumenata – opće informacije, informacije o sektorima i promocija, marketinške kampanje, mreže veleposlanstava, investicijski seminari, a najavljuje se i izrada jedinstvenog web portala za ulagače. No, umjesto da ubrza ulagačke procese i dobivanje potrebnih dozvola, nastojanja raznih ministarstava samo je zakompliciralo život poduzetnicima. Zato je ideja o tzv. centru za pomoć poslodavcima razumna, pa makar značila dodatno zapošljavanje u administraciji.

Kako komentirate najavu Vlade da će se pri Uredu premijera otvoriti centar za pomoć poduzetnicima koji zapnu u administraciji

Najbolje je da nam vlada uopće ne mora pomagati, već da postavi jasna pravila kojih će se svi pridržavati
Slobodan Mikac, varaždinski dogradonačelnik

Treba nam učinkovit sustav javne uprave, a ne inflacija ureda za žalbe uz postojeće uvjete
Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a

Najviše koristi od toga će imati mali poduzetnici koji nailaze na prepreke, a temelj su gospodarstva
Nenad Končar, direktor Jadranskih ulaganja

Nisam naivan da povjerujem da će takva institucija sve riješiti, ali to nije loša ideja kad zapnu projekti
Jako Andabak, pred. Uprave Sunce koncerna

To je već viđeno rješenje koje nikad nije dalo rezultat. Treba nam novi ustroj javne vlasti, a ne novi centar
Vladimir Ferdelji, predsjednik Crome




Komentirajte prvi

New Report

Close