‘Podržava li Milanović zakonitost ili želi stvoriti policijsku državu?’

Autor: Agencija VLM , 23. listopad 2012. u 10:29
Josipović i Milanović na izvanrednoj presici/PIX

Saborsko jutro počelo je HDZ-ovim zahtjevom za stanku zbog afere nelegalnog izlista brojeva, odnosno hrvatskog Watergatea.

Očekivano, saborsko jutro počelo je HDZ-ovim zahtjevom za stanku zbog afere nelegalnog izlista brojeva, odnosno hrvatskog Watergatea, a ovom su se zahtjevu pridružili i SDP-ov Igor Dragovan te IDS-ov Damir Kajin. Kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak najavio, očekuje se da će predstavnici te stranke tražiti osnivanje istražnog povjerenstva koje će, uz saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, slučaj dodatno istražiti.

HDZ-ov Tomislav Čuljak objasnio je da je njegova stranka zatražila stanku kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog velikog skandala i afere koja potresa sustav nacionalne sigurnosti.

– Zbog razmjera te afere razmišljali smo tražiti dolazak premijera u Sabor da izvijesti o uzrocima, ali i načinu prevladavnja ove krajnje neugodne situacije u ovom prevažnom sustavu za sve građane Hrvatske. No, nakon jučerašnje zajedničke konferencije za novinare premijera i predsjednika Republike Ive Josipovića i svega što je premijer tamo izgovorio zaključili smo da je bolje za sustav nacionalne sigurnosit da on što manje govori jer izvrtanjem činjenica i banaliziranjem događaja samo dolijeva ulje na vatru i ne pridonosi smirivanju situacije i utvrđivanju istine o tom skandalu,

Pitanje je podržava li Milanović zakonitost u radu svih sudionika u sigurnosnom sustavu ili želi stvoriti policijsku državu – zanima Čuljka koji kaže kako je nekoliko važnih pitanja na koja će premijer morati dati odgovor.

Zašto kao predsjedavajući Vijećem za nacionalnu sigurnost nije sazvao ni jednu sjednicu Vijeća od početka svog mandata, zašto nije donio godišnje smjernice o radu i program rada sigurnosnih službi i cijelog sigurnosnog sustava, zašto je smijenio čelnika Ureda tog vijeća koji je ispunio svoju zakonsku obvezu provođenja nadzora nad Operativno-tehničkom centrom (OTC) i o tim nalazima koje su utvrdili izvijestio predsjednika što mu je zakonska obveza – pita se Čuljak te dodaje da, ukoliko je točno da je policija zatražila ispis telefonskih poziva ravantelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića, je li i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ispunio svoju zakonsku obvezu o toj namjeri ili činjenici da su zatražili ispis i je li odmah upoznao predsjednika države i premijera jer mu je to zakonska obveza.

>>Što su prešutjeli?! Smijenili Miševića, a sve je bilo po zakonu

– Banaliziranje mjera izlista neće dati odgovor na ta pitanja, kao što spominjanje kontakata šefova SOA-e u kotekstu povezanosti s kriminalcima ne može zamagliti da smo zemlja s uređenim sigurnosnim sustavom o čemu govore sva izvješća svih službi pa i nadzori tog resora pokazali su da nije bilo nepravilnosti i da su do sada radili u skladu sa zakonom. O tome svjedoče i nadzori inspekcijskim timova za sigurnost NATO-a i EU koji su sigurnosnim sustavu dali najvišu moguću ocjenu – nastavlja Čuljak. Zbog svega navedenog Klub HDZ-a pokrenut će osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje svih činjenica važnih za prevladavnje ove novonastale situacije.

– Inače, bilo bi uobičajeno i da se primjenjuje praksa EU već bi ministar unutarnjih poslova podnio ostavku ili bi premijer zatrražio njegovu ostavku zbog razmjera ove afere i svih okolnosti koje su do nje dovele – zaključio je HDZ-ov Čuljak.

>>Stier: Sada imamo operaciju Stier, a ona je difamacija mene i HDZ-a

Komentirajte prvi

New Report

Close