Podizanje PDV-a u turizmu na 13% proračunu minus od 1,1 milijardu kuna

Autor: Marija Crnjak , 28. studeni 2013. u 22:00
Od Nove godine plaćat će veće poreze/FOTOLIA

Ako je već kanila dizati PDV, Vlada je trebala biti svjesna prirode turističkoga biznisa, kaže Kristian Šustar.

Povećanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto na usluge smještaja, što je u izmjenama Zakona o PDV-u usvojila Vlada, zbog nedostatka ulaganja hrvatskom proračunu do 2020. godine izbit će 2,8 milijardi kuna prihoda.

Naime, kao posljedica većeg fiskalnog opterećenja i povećane porezne nesigurnosti, u tom razdoblju investicije u turističkim kompanijama koje su već na tržištu smanjit će se za 6,5 milijardi kuna, a jednako toliko zbog nedostataka ulaganja tvrtke će izgubiti na vlastitim prihodima. Iako će državni proračun u tom razdoblju zbog povećane međustope povećati prihodovnu stranu za 1,6 milijardu kuna, zbog istodobnog pada prihoda od 2,8 milijardi, državni će budžet zapravo biti na gubitku od ukupno 1,1 milijardu kuna.  

Računica je to Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, u čijoj se organizaciji u Hotelu Sheraton u četvrtak i danas održava Kongres hotelijera. Hotelijeri su svoj Kongres iskoristili kao jednu od zadnjih prilika za javni pritisak na Sabor, koji bi uskoro trebao odlučivati od izmjenama Zakona o PDV-u. Svjesni su, međutim, da će od Nove godine plaćati veće poreze i svaka kompanija to je već uračunala u poslovne planove. "Ako je već imala namjeru podizanja stopa PDV-a, Vlada je trebala biti svjesna prirode turističkoga biznisa, i odluku donijeti znatno ranije, kako bi se industrija stigla prilagoditi novim okolnostima u pregovorima sa svojim partnerima, s obzirom da su cijene za iduću godinu već na tržištu", upozorio je Kristian Šustar, predsjednik UPUHH-a. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne razumijem. Kako možeš zbog neulaganja 6,5 mlrd kuna u jednoj godini izgubiti 6,5 mlrd kuna prihoda? Koji to biznis ima ROI=1?

New Report

Close