Podignuta optužnica protiv istarskog župana

Autor: Suzana Varošanec , 20. siječanj 2014. u 12:55
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv Valtera Flege, inače današnjeg istarskog župana, i to zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv Valtera Flege, inače današnjeg istarskog župana, i to zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti što se odnosi na  posljednje tri godine njegova obnašanja funkcije buzetskog gradonačelnika.

O tome je DORH izvijestio na svojoj internetskoj stranici gdje navode da optužnicom Flegu, kao tadašnjeg gradonačelnika Buzeta, terete da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013., u Buzetu, sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće. Tako iz DORH-a navode sljedeće: "U cilju realizacije navedenog okrivljenik je, nakon što je 11. ožujka 2010. na snagu stupio Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, protivno navedenom Zakonu donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Nadalje, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a ostalim suradnicima na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima  za po 10 posto." Na opisani način okrivljenik je, navode, pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna, a njegovi suradnici u ukupnom iznosu od 175.568,43 kune te je time isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Grada Buzeta oštećen za ukupno 539.543,22 kune, navodi DORH. U uredu istarskog župana trenutačno se nitko ne javlja na fiksni telefon. poslovni.hr

Povodom optužnice Flego će dati svoju izjavu, a kako doznajemo očitovat će se nakon sastanka koji je u tijeku s istarskim gradonačelnicima (redovna koordinacija).  Inače, sudeći prema činjeničnom opisu kaznenog djela koje se stavlja na teret, riječ je čini se o prilično unikatnom slučaju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close