Ploveća klinika za pacijente na otocima

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2013. u 21:59
Autor projekta Joško Kalilić/Tino Jurić/PIXSELL

Projekt bi rasteretio županijske bolnice i povećao dostupnost liječnika.

Splitski umirovljeni liječnik Joško Kalilić osmislio je projekt broda poliklinike koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao pomoći u poboljšanju specijalističke zdravstvene zaštite za 125.000 stanovnika na 60 naseljenih hrvatskih otoka.

Na brodu bi se, prema Kalilićevoj ideji, nalazilo deset specijalističkih ordinacija, imao bi prostoriju za polivalentni ultrazvuk, prostoriju za glavnog zdravstvenog tehničara s računalom i kartotekom i čekaonicu za bolesnike. Brod bi bio dug 40 metara, širok devet metara, a na gornjoj od ukupno četiri palube nalazio bi se helidrom.  Pregledima otočana na brodu smanjio bi se pritisak na rad bolnica, a brod poliklinika mogao bi se uključiti i u potragu i spašavanje u slučaju većeg incidenta na moru.

 

Kalilić

U sadašnjim uvjetima ovaj je projekt moguć i potreban posebno ako u obzir uzmemo demografsku ugroženost i nedostatak liječnika specijalista na otocima

Brod poliklinika obilazio bi otoke po utvrđenom rasporedu u trajanju od dva do četiri dana za svaku županiju. Preglede bi obavljali specijalisti iz županijskih bolnica uz more, dok bi u ljetnim mjesecima to mogli raditi i specijalisti iz unutrašnjosti te inozemstva. Vrijednost broda koji bi se gradio u Brodosplitu bila bi 14 milijuna kuna, a financirao bi se iz državnog proračuna i EU fondova. Tvrtka Plovput tehnički bi ga održavala, a osiguravajuća kuća Euroherc bi ga osigurala uz popust od 30 posto. "U sadašnjim uvjetima ovaj je projekt moguć i potreban posebno ako u obzir uzmemo demografsku ugroženost i nedostatak liječnika specijalista na otocima. Zbog njihovog manjka u bolnicama na kopnu teško je u takvoj negativnoj kadrovskoj situaciji u budućnosti očekivati zapošljavanje liječnika specijalista na bilo kojem našem naseljenom otoku. Srećom imamo brodogradilišta koja su sposobna izvesti tehničko projektiranje i izgradnju ovog jedinstvenog tipa broda", izjavio je Kalilić za Hinu.

Kako doznajemo, već je bilo sličnih ideja o plovećim objektima koji bi nudili različite oblike zdravstvene zaštite, a prije nekoliko godina govorilo se i o osnivanju ploveće ljekarne. Za provedbu ovog projekta trebalo bi, prije svega, mijenjati Pravilnik o minimalnim uvjetima po pitanju kadrova, prostora i opreme te javno-zdravstvenu mrežu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close