Plenković zbog problema mljekara poziva trgovce

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 29. kolovoz 2017. u 22:01
Mljekari jučer s premijerom/S. Strukić/PIXSELL

Resorni ministar obećao da će se proizvođačima financirati nabava životinja i gradnja mljekara.

Strože kontrole vezane uz problem dampinških cijena mlijeka te pomoć mljekarima za nabavu stoke i gradnju mini-mljekara kroz EU fondove neke su od mjera koje je najavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sastanka proizvođača mlijeka s premijerom Andrejem Plenkovićem.  

Tolušić ističe kako je cijena mlijeka u cijeloj EU niska i da to predstavlja primarni problem domaćih proizvođača. Smatra kako u sektoru mljekarstva i stočarstva ima budućnosti, ali treba proći još neko vrijeme da sve mjere koje Vlada poduzima stupe na djelo i postanu čvrst oslonac sektoru. Najavio je kako će se uskoro održati sastanak premijera Plenkovića i Ministarstva poljoprivrede s trgovačkim lancima i otkupljivačima kako bi se i s njima raspravila problematika u sektoru.

 

281 posto

skočio je lani uvoz mlijeka u odnosu na 2012. godinu

Kroz Program ruralnog razvoja će se pomoći sektoru stočarstva i mljekarstva primjerice kroz financiranje nabave životinja te financiranje izgradnje mini mljekara, za što će se napraviti poseban natječaj. On bi trebao biti objavljen do kraja godine, a kroz njega bi se financirala gradnja od 10 do 15 mini mljekara, najavio je Tolušić. "Ne očekujemo ništa nerealno. Ne možemo očekivati od Vlade da nam ona odredi cijenu mlijeka jer znamo što je tržište. Ne možemo očekivati od Vlade da zabrani kupovanje mlijeka iz zemalja u okruženju koje su dio EU, ali možemo određenim sugestijama doći do rješenja za naše probleme", kazao je proizvođač mlijeka Davor Adžić.

Proizvođači traže da visina potpore bude na dogovorenoj razini te da im se omogući reprogram kredita putem HBOR-a. Prije desetak godina bilo je 64 tisuće OPG-ova koji su proizvodili mlijeko, a danas ih je 6000, kazao je Predsjednik proizvođačke organizacije (PO) "Mliječni put Hrvatske" Mario Rengel.

U prošloj godini otkup mlijeka iznosio je 489.646 tona, 5% manje nego godinu ranije, dok je u odnosu na 2012. smanjen čak 20%. Smanjen je i broj muznih krava sa 178.004 komada u 2012, na 151.274, dok je cijena mlijeka lani iznosila 2,23 kune za kilogram,dok je u 2015. bila 2,48 kune. Tijekom 2016. uvezeno je 161.490 tona sirovog mlijeka, što je 14 posto više nego godinu ranije, a čak 281% nego u 2012. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close