Premijer o minimalcu: ‘Bit će zadovoljni i radnici i poslodavci’

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2017. u 11:25
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

“Ovo je jedna od najizazovnijih godina nakon proglašenja neovisnosti, s najviše nepredvidljivih događaja. Poduzetnici su bili na vrhu naših prioriteta. Proveli smo poreznu reformu zbog koje je osigurana porezna sigurnost. Smanjena je opća stopa poreza na dobit i stopa poreza na dohodak”, kazao je premijer Plenković na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

Plenković je poručio je kako  pola milijuna građana više na plaća porez na dohodak.

„Povećana je kupovna moć građana, veća je potražnja za robama i uslugama. Procjene su da će gospodarski rast biti veći od 3 posto“, kazao je premijer te naveo da je provedena porezna reforma donijela stabilnost sustavu.

Poručio je kako je Vlada donošenjem lex Agrokora spriječila negativne posljedice za gospodarstvo.

"Sačuvali smo radna mjesta, spasili turističku sezonu i našli pravni okvir koji je omogućio dovoljno vremena za prilagodbu", kazao je premijer i dodao da će proces restrukturiranja rezultirati nagodbom.

Najavio je kako se očekuje i rast izvoza te podsjetio kako je deficit proračuna još niži od planiranog.

Plenković je kazao kako je dogovoren paket mjera za povećanje minimalne plaće.

"Njime će biti zadovoljni i radnici i poslodavci. Promijenit ćemo zakon tako da se prekovremeni rad ne računa u minimalnu plaću. Vlada će nastaviti s reformama", kazao je premijer te spomenuo i povećanje kvota za radne dozvole  za strance za iduću godinu. Naveo je da će se ići i sa dodatnim mjerama za tvrtke koje zapošljavaju veliki broj sezonaca. 

Poslovni dnevnik i Večernji list danas na svečanosti u Zagrebu drugi put dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije su poslovanje ili snažan utjecaj presudno utjecali na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjali ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.  Stručni žiri i čitatelji su mogli birati jednog od ovih nominiranih gospodarstvenika: Željko Kukurin – Valamar Riviera, Silvio Kutić – InfoBip, Željko Pavlin – HS produkt, Marko Pipunić- Žito i Mate Rimac – Rimac Automobili. 

Uz dodjelu, održat će se i rasprava o perspektivama razvoja hrvatskog gospodarstva.

Uz premijera Plenkovića na skupu sudjeluju Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Marić, ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar turizma Gari Cappelli.

Komentirajte prvi

New Report

Close