Pazite što radite sa plaćenim računima kako ne biste postali žrtva prevaranata

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tridesettrogodišnja Kutjevčanka nesvjesno je postala nova žrtva kradljivaca osobnih podataka.

Kako se doznaje iz Policijske uprave požeško-slavonske, 33-godišnjakinja je u ponedjeljak prijavila da je još uvijek nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim osobnim podacima, podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu, javlja Glas Slavonije.

Policija je pokrenula potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih osobnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po - tuđem smeću.

Naime, istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba.

Bez njihova znanja i suglasnosti telefonski je zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši osobne podatke tih osoba, uključujući OIB. Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune veće od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podatcima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe.

Komentari (1)
  • prepri43
    prepri43 18:08 9.12.2017.

    “sa plaćenim ” piše se - s plaćenim!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!