Kako su paušalci u turizmu pošteđeni fiskalnih blagajni

Autor: Marija Crnjak , 27. studeni 2012. u 16:13
U privatnom smještaju 30-50% noćenja

Fiskalizacija je nametnuta hotelima i kampovima, ali ne i privatnom smještaju. To otvara sumnje u nelojalnu konkurenciju. U Udruzi privatnih iznajmljivača to demantiraju, redovite će kontole, kažu, to spriječiti.

Iako moraju izdavati račune i rade s gotovinom, privatni iznajmljivači u turizmu koji plaćaju paušalni porez na dohodak neće morati uvesti fiskalne bagajne, za razliku od svih drugih pružatelja smještaja koji se spremaju za fiskalizaciju, kao i turističkih agencija te brojnih drugih turističkih djelatnika.

Pojavile su se stoga bojazni da se stvara novi oblik nelojalne konkurencije koja je kod privatnog smještaja već prisutna zbog široke sive zone u kojoj posluju brojni paušalci. "Činjenica da privatni iznajmljivači, a riječ je o sektoru koji ostvaruje između 30 i 50 posto noćenja, ne ulaze u fiskalizaciju, jasno upućuje na stvaranje nelojalne konkurencije", izjavio je Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). S Treznerom se slažu porezni stručnjaci s kojima smo razgovarali. Smatraju da će oslobađanjem od fiskalizacije paušalci i dalje moći "zamračivati" svoj prihod.  "Uz podizanje granice ulaska u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna, što će znatno povećati broj paušalaca, oslobađanje od fiskalizacije moglo bi dodatno proširiti sivu zonu u privatnom smještaju", upozorava sugovornik Poslovnog dnevnika. Neno Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK ne slaže se s tim. "Mali iznajmljivači paušalci svoje će račune morati upisivati u Knjigu izdanih računa, a kako paušal plaćaju u tri godišnje rate, poreznici će imati i te kako dobar pregled i vrlo brzo moći će otkriti tko nije prijavio ukupan ostvareni prihod od najma", ustvrdio je Pinezić.

Ne žuri im se

HOK za odgodu

Nakon što su prošloga tjedna ugostitelji unutar Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražili odgodu fiskalizacije do 1. srpnja iduće godine, s istim zahtjevom u ponedjeljak je izašao i vrh Komore. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorio je na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja, kao i na visoke kazne za one koje ne uvedu fiskalnu blagajnu na vrijeme, odnosno do 1. siječnja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Napokon PRAVE TEME I DILEME OKO našeg turizma..! Konačno prave stvari
na diskusijama…

Nisu pošteđeni fiskalizacije!
Ukoliko se odluče na izdavanje računa računalnim programom za usluge smještaja, paušalni iznajmljivači obvezni su izdavati fiskalne račune – za što im je potreban fiskalni program. Dozvoljeno im je ručno izdavanje računa samo ovjerenom knjigom računa, kojom obavljaju obvezu fiskalizacije kao paušalni iznajmljivači.

Fiskalni računalni program za iznajmljivače provjerite ovdje:
Apartmani.NET Fiskal[/url]

TKO SE NIJE SKRIO MAGARAC JE BIO !

Valjda vam je sada jasno da je ova Kukuriku Vlada gora od Vlade Skakavaca .

I Skakavci bi vam ostavili više i nebi vam svake godine dolazili .

Rješenje je da svoje nekretnine (bezporezno) darujete svojoj ženi , svojoj djeci ,mami , tati .

Pa neka se tamo u vikendici prijave da stalno žive , plati će manji prirez nego u vašem gradu .

Ako se je HNS-ov Dragičević prijavio u Puščoj-Bistri i ušparao 600.000kn na porezu , možete i vi .

Ako treba i rastavite se od vlastite žene , kao što je to i Bandić učinio .

Ako tko od darovanih kihne , ne provodite ostavinsku raspravu !

Jel vam sada jasno zašto su gruntovne knjige NETRANSPARENTNE ?

Zato da nebi Skakavci znali šta je čije !

New Report

Close