Pašalić: Raspodjela kvota za OIE obavljena je s onu stranu zdrave pameti

Autor: Božica Babić , 29. travanj 2016. u 13:09
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zbog naknada za obnovljive izvore energije kućanstva po kilovatu struje više ne plaćaju 3,5 lipa nego 12.

Tvrtkama iz drvne industrije iz nacionalne kvote za obnovljive izvore energije (OIE)  koja je iznosila 125 megawata na izmaku 2015. dodijeljeno je tek 25 megawata, sve ostalo su dobili špekulanti, upozorili su na zajedničkoj sjednici članovi izvršnih odbora Udruge bionase CROBIOM i Hrvatskog drvnog klastera pomoćnika ministra gospodarstva Željka Pravdića.

Predsjednik CROBIOM-a Raoul Cvečić Bole podsjetio je kako je “radi loših odluka politike izgubljeno puno energije, no zaustavljena je provedba sramotnog pravilnika pa drvna industrija traži izmjene i zakona i pravilnika koji su isključivo pogodovali špekulantima, te očekuje da će  nova regulativa u prvi plan staviti upravo drvoprerađivače jer, osim što u vlastitom dvorištu raspolažu značajnim količinama sirovine za kogeneracije s tim postrojenjima režu troškove i postaju  konkuretniji.

Grupacija Požgaj zapošljava 650 djelatnika, svoj parket izvozi gotovo na sve kontinente i raspolaže sa 70 posto vlastite sirovine za kogeneracijsko OIE postrojenje, no ostali su izvan kvote, iznio je Goran Lučev.  Gorčinu nije skrivao ni Ante Mijić iz tvrtke Quercus. Uložio je tri milijuna kuna, ishodio je sve dokumente te nabavio i dio opreme međutim, ni on se nije našao iznad crte kod raspodjele kvota.

Drvna industrija iako je školski primjer funkcioniranja kružne ekonomije ostala je bez kvota za OIE, a kogeneracije iz špekulativnih projekata niknule su na golim ledinama i daleko od sirovine čiji je transport isplativ na maksimalno 50-ak kilometara, naglasio je Željko Lovrak, direktor tvrtke Lika Energo. Sabina Škrtić, bivša pomoćnica ministra gospodarstva u mandatu kada su kvote mahom podijeljene špekulantima, nedavno mu je rekla kako nije mogla utjecati na raspodjelu kvota te mu udijelila savjet neka drvoprerađivači pritisnu sadašnju garnituru u resornom ministarstvu i zahtijevaju reviziju kvota, otkrio je Lovrak članovima izvršnih odbora.

Vlasnik tvrtke Mundus Viridis Ivić Pašalić koji je u raspodjeli kvota za OIE također ostao ispod crte upozorio je kako država iz proračuna vlasnicima vjetroelektrana za instaliranih 750 megawata plaća 50 milijuna eura godišnje jer – "vjetar ipak ne puše kako bi trebao za postizanje pune proizvodnje." Pašalić ocjenjuje da je "raspodjela kvota za OIE obavljena s onu stranu zdrave pameti. " "Želimo li promjene moramo galamiti više i jače, ali zajedno," Pašalićev je savjet drvoprerađivačima.

"Zbog naknada za obnovljive izvore energije kućanstva po kilovatu struje više ne plaćaju 3,5 lipa nego 12. Nažalost to poskupljenje nije namijenjeno razvojnim projektima nego špekulantima koji žive od visokih povlaštenih cijena,"  naglasio je Dario Puljiz.

Članovi izvršnih odbora klastera i CROBIOM-a zatražili su od pomoćnika Pravdića neka Ministarstvo gospodarstva i Vlada uvedu mjere potpore kako bi što više javnih institucija koje se financiraju iz proračuna kroz sustav javne nabave koristilo lepezu proizvoda i usluga što ih tržištu nudi drvoprerađivački sektor. Za ilustraciju su spomenuli brojne škole, bolnice i vojarne ali i hotel Tomislavac smješten pri vrhu zagrebačke Medvednice koji u parku prirode za grijanje koristi mazut i  zagađuje okoliš, umjesto da koristi drvne pelete.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ono neprodano naselje je ocito ostavio banci da se s tim bahce a on otisao dalje kao da se nista nije desilo…

U Njemackoj je naknada trenutno oko 7 euro-centi s tendencijom rasta, znaci 52 lipe. Sto vise vjetroprarkova i solarnih elektrana to visi procenat naknada. Obnovljivi izvori elektricne energije su jos uvijek preskupi.

“Zbog naknada za obnovljive izvore energije kućanstva po kilovatu struje više ne plaćaju 3,5 lipa nego 12. Nažalost to poskupljenje nije namijenjeno razvojnim projektima nego špekulantima koji žive od visokih povlaštenih cijena,” naglasio je Dario Puljiz.

To je bit .
Umjesto 3,5 sada svi plaćamo puno više , čak 240 % više , 12 , i nitko se od potrošaća ne buni ?

Tko su “špekulanti” ?

Neznam ?
Jel gospodin Ivić Pašalić nevin i krivo optužen od crvenih , lijevih , komunističkih novinara i mrskog nam Sanadera ili je problem u krivom pravosuđu ?

Ili gospodin drži nekog za jaja ?

New Report

Close