Pad zaliha na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2013. u 12:09
Ilustracija

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju svibnja u odnosu na kraj travnja bile veće za 2,4 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju svibnja u odnosu na kraj travnja bile veće za 2,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj svibnja 2012. godine, smanjene za 6,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem svibnja u usporedbi s mjesecom prije u prerađivačkoj su industriji povećane za 2,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće za 1,2 posto.

Na godišnjoj pak razini, u odnosu na svibanj 2012. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 5,8 posto, a u prerađivačkoj industriji za 6,5 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 14 u svibnju je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje, a u devet povećanje zaliha.

Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, prema svibnju prošle godine, bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi 18,71 posto, zalihe na godišnjoj razini smanjene za 9,8 posto, dok su u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (udio od 12,22 posto) pale su za 11,1 posto, a u farmaceutskoj industriji (udio 10,77 posto) za 23,3 posto.

Istodobno je najveći rast zaliha zabilježen u djelatnosti proizvodnje namještaja, za 35,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close