Pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2013. u 11:12
Thinkstock

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u listopadu su bile 1,1 posto niže nego u rujnu, dok su prema listopadu prošle godine smanjene za 2,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u listopadu su u odnosu na rujan smanjene za 1,3 posto. U odnosu na prošlogodišnji listopad bile su niže za 3 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima smanjene su prema rujnu za 0,6 posto, dok su prema listopadu lani niže za 2,5 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u listopadu su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji pale za 0,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,3 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 1 posto.

Na godišnjoj razini pak najizrazitiji pad proizvođačkih cijena u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, za 10,9 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 4,6 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 2,9 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close