Ovo su informacije koje će banke morati dati klijentima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2015. u 10:37
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Tom se odlukom tako širi opseg informacija koje banke i ostale kreditne institucije moraju dati svojim klijentima.

Sukladno odluci Hrvatske narodne banke (HNB), od sredine ove godine banke će prije ugovaranja pojedine bankovne usluge, potrošačima morati dati niz informacija vezanih uz te usluge, poput informacija o načinu otplate kredita, načinu obračuna kamata i parametrima o kojima ovisi njihova promjena, ali i primjerice o riziku promjene tečaja kod kredita s valutnom klauzulom.

Odluka koju je HNB u petak objavila na svojim mrežnim stranicama odnosi se na sve kreditne institucije koje s potrošačem zaključuju ugovor o kreditu ili depozitu, neovisno o valuti, ročnosti, iznosu ili namjeni. Izuzetak su samo ugovori o kreditu osigurani zalogom u visini 100 posto novčanog depozita.

Tom se odlukom tako širi opseg informacija koje banke i ostale kreditne institucije moraju dati svojim klijentima, a koje su u minimalnom opsegu određene zakonima o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju.

Banke će tako potrošačima morati u posebnom obrascu dati informaciju o načinu otplate kredita, odnosno anuitetima ili ratama te ako postoji mogućnost izbora načina otplate pojasniti razliku između tih dviju vrsta otplate te pokazati primjer otplatnog plana za anuitetsku otplatu i otplatu u ratama. Osim informacije o načinu obračuna kamata, ako postoji mogućnost izbora načina obračuna, potrošačima se mora pojasniti i razlika između primjene relativnoga ili konformnoga kamatnjaka.

Također, uz uvjete pod kojima se mogu mijenjati redovne i zatezne kamatne stope tijekom ugovornog odnosa, banke moraju navesti i parametre o čijem kretanju ovisi promjena redovne i zatezne kamatne stope, objašnjenje te ovisnosti kao i intervale praćenja prije donošenja odluke o promjeni.

Svojim klijentima će morati i na konkretnom primjeru prikazati utjecaj mogućeg povećanja redovne kamatne stope za dva postotna boda na visinu mjesečnog anuiteta ili rate kod kredita, a na konkretnom primjeru morat će prikazati i utjecaj moguće jednokratne deprecijacije kune na visinu mjesečnog anuiteta ili rate kredita, i to u iznosu od 10 posto ako je glavnica vezana uz tečaj eura, odnosno u iznosu od 35 posto, ako je glavnica vezana uz tečaj bilo koje druge valute.

Uz ostalo, banke će potrošačima morati dati i informacije o naknadama koje zaračunavaju te pojašnjenje u vezi s mogućom promjenjivošću tih naknada u vrijeme trajanja ugovora o kreditu ili depozitu, potom o posljedicama neizvršavanja obveza iz ugovora, raskida odnosno otkaza ugovora te predviđeni redoslijed aktiviranja instrumenata osiguranja kod ugovora o kreditu, tj. mogućnosti isplate oročenog depozita prije isteka ugovorenog roka. Ako je kredit nominiran u stranoj valuti, banka će biti dužna potrošaču dati i usporedne izračune za isti iznos i rok dospijeća kredita koji se odobrava u kunama.

Uz odluku, HNB je objavila i posebne obrasce s informacijama koje će se morati davati prilikom zaključivanja ugovora o potrošačkim kreditima i ostalim kreditima koji nisu regulirani Zakonom o potrošačkom kreditiranju, kao i za depozite.

Komentirajte prvi

New Report

Close