Ovo je novi ravnatelj HRT-a

Autor: Agencija VLM , 26. listopad 2012. u 12:07
Goran Radman (PXL)

Pupovac to drži dobrom odlukom dok Marasović zaključuje kako je pri izboru ravnatelja jedini kriterij bio da je Radman Milanovićev prijatelj.

Goran Radman novi je glavni ravnatelj HRT-a, potvrdio je Hrvatski sabor sa 92 glasova za, 21 protiv i jednim suzdržanim. Ovom izboru prethodila je rasprava u kojoj je Jasen Mesić u ime HDZ-a ponovio stav izrečen na matičnom Odboru za medije prema kojem ta stranka neće podržati Radmana jer on nije izabran političkim konsenzusom.

>>> 'Televizija iz 60-ih i 70-ih nije ono što želimo od javne tv'

– Ovo je zadnji čin serije, sapunice, koja je počela izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u. Svi smo željeli javnu televiziju koja će biti preslik i ogledalo svih segmenata hrvatskog društva i predstavljati sve političke opcije. Inzistiramo na političkom konsenzusu – poručio je Mesić te dodao kako bi Radman imao puno više kredibiliteta kada bi bio izabran na takav način. SDP-ov Josip Kregar zamjerio je na Mesićevu zaključku da se radi o zadnjem nastavku serije.

– Ta je serija dugo gledana u Hrvatskoj i ne bih rekao da je zadnja. Ispada da novi ravnatelj dolazi na kraju dobre gledane serije, ne bih rekao. Dolazi u instituciju u kojoj postoje financijski i organizacijski problemi koji se nisu mogli riješiti niti u ovom prijelaznom razdoblju – tvrdi Kregar te dodaje kako nije većina nametnula svoje mišljenje već je većina odabrala najboljeg kanidata i oni za to imaju "čvrste argumente i čistu savjest". Replicirao mu je HDZ-ov Dujomir Marasović zaključivši kako on ne pristaje na kriterije većine.

– Novi ravnatelj trebao bi biti iz provenijencije katoličkog intelektualca jer je to provenijencija većine naroda, a vaši su kriteriji samo politika, ateizam i prošlost iz socijalizma – kazao je Marasović na što mu je SDSS-ov Milorad Pupovac objasnio da je Hrvatska sekularna država u kojoj ne postoje religijske grupacije koje bi trebale biti zastupljenije od ostalih.

– Odluka odbora da predloži Radmana je dobra jer je on čovjek koji pozna televiziju, taj medij, ali i nove medije koji su došli nakon radija i TV-a – tvrdi Pupovac, a replicirao mu je Marasović.

– Ja sam samo rekao da bih da ravnatelj bude jedan intelektualac s vjerskim uvjerenjem. Ja bih ovu državu mogao nazvati "Milanović and njegovi prijatelji", pa je direktor HNB-a njegov prijatelj, ravnatelj mora biti njegov prijatelj, pa tako Milanović ima pet, šest prijatelja, a svi su na ključnim mjestima u državi – dodao je Marasović te zaključio kako je pri izboru ravnatelja jedini kriterij bio da je Radman Milanovićev prijatelj.

U tijeku je u Saboru pauza za glasovanje za članove Programskog vijeća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Intelektualac s vjerskim uvjerenjem” – nije li to oksim-oron?

New Report

Close