‘Televizija iz 60-ih i 70-ih nije ono što želimo od javne tv’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2012. u 12:35
PXL

Saborska većina imenovala je danas Gorana Radmana glavnim ravnateljem HRT-a, uz protivljenje HDZ-a, u čije je ime Jasen Mesić poručio – “televizija s kraja 60-ih i početka 70-ih nije ono što bismo željeli od javne televizije na ulasku u EU”.

Saborska većina imenovala je danas Gorana Radmana glavnim ravnateljem HRT-a, uz protivljenje HDZ-a, u čije je ime Jasen Mesić poručio – "televizija s kraja 60-ih i početka 70-ih nije ono što bismo željeli od javne televizije na ulasku u EU".

Izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a Mesić je nazvao "zadnjim činom serijala, vjerojatno sapunice, koja je započela promjenom Zakona o HRT-u".

Dodao je da je to vidljivo iz medijskih napisa koji su mjesecima izvještavali da je Radman završio posao na VERN-u i pripremio se za preuzimanje dužnosti na HRT-u.

Naglasio je da HDZ cijeni Radmanovo menadžersko iskustvo, ali da bi novi glavni ravnatelj HRT-a imao puno veći kredibilitet da je izabran konsenzusom kakav je, tvrdi, predviđao zakon iz 2010.

Ustvrdio je da, otkad je na TV-u privremena uprava, ni u jednoj emisiji nije otvorena polemika o radu HRT-a, o tome provode li se Vladini zaključci vezani uz vanjsku produkciju i "jesu li ljudi koji su smijenjeni stvarno smijenjeni na temelju pravih kriterija ili po tome jesu li se ili nisu nekome sviđali".

Josip Kregar (SDP) uzvratio je da Mesić ne bi trebao dovoditi u pitanje zakonske kriterije i stav matičnog Odbora, koji, tvrdi, nije radio po političkim kriterijima, nego je izabrao najboljeg kandidata.

"Za to imamo čvrste argumente i čistu savjest", poručio je Kregar.

Radmana je nazvao sposobnim, inteligentnim i razumnim, ističući da Radman nije član ni jedne političke stranke i da na njega nije moguće politički utjecati.

Replicirao mu je Dujomir Marasović (HDZ), optuživši većinu da su im kriteriji "politika, ateizam i prošlost iz socijalizma".

"Ne pristajem na vaše kriterije. Glavni ravnatelj po meni bi trebao biti intelektualac katoličke provenijencije, jer je većina naroda katolička", rekao je Marasović.

Na njegovo je izlaganje reagirao SDSS-ovac Milorad Pupovac, koji je upozorio da je Hrvatska po Ustavu sekularna država te da ne postoje religijske skupine koje bi trebale biti zastupljenije.

Pupovac je pozdravio imenovanje Radmana, od kojeg očekuje da će modernizirati javnu televiziju, koju Pupovac smatra sporom i tromom.

"Odluka o njegovom izboru je dobra jer poznaje televiziju, ali i nove medije. Radman ima pretpostavke da dolazeći na HRT svoje iskustvo i spoznaje primijeni na ono što je tamo potrebno napraviti", rekao je Pupovac.

Manjinski zastupnik Nedžad Hodžić neprihvatljivim je, pak, ocijenio gostovanje emisije "Lijepom našom" u Čitluku (BiH). Upozorio je da bi HRT trebao poštovati teritorijalni integritet drugih država.

U sjednici Sabora određena je polusatna stanka, tijekom koje će zastupnici tajno glasovati o imenovanju devet članova Programskog vijeća HRT-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“intelektualac katoličke provenijencije” haha, najveći oksimoro-n ikad 😀

New Report

Close