Otkaz ravnateljici zbog uvjetne kazne od godine dana zatvora

Autor: Agencija VLM , 26. ožujak 2013. u 10:17
Guliver/Thinkstock

Lani je osuđena zbog zloporabe ovlasti i krivotvorenja službene isprave dok je radila u banci.

Nakon nepunu godinu dana na toj funkciji, kako se doznaje, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije Jasna Rajković biti će ubrzo smijenjena. Na tu ju je poziciju doveo HSP, a sada je donesena i politička odluka o njenoj smjeni. Čeka se zakonska obveza njenog očitovanje na odluku Upravnog vijeća ove ustanove u vlasništvu županije o njenom udaljavanju s mjesta ravnateljice.

Povod njenoj smjeni je informacija do koje su došli novinari, a to je da je J. Rajković 07. studenog 2012. godine osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uz uvjetni rok od 4 godine. Presuda je postala pravomoćna dva tjedna kasnije. Ovu je kaznu dobila zbog počinjene zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u vrijeme dok je radila kao djelatnica OTP banke.

Naime, od samog dolaska Jasne Rajković, diplomirane politologinje, koja inzistira da se uz njeno ime piše i naziv marketing menadžer, na mjesto ravnateljice stizale su brojne primjedbe na njen rad. Prvenstveno se to odnosilo na provedbu natječaja oko zapošljavanja, prilikom čega je protežirala članove stranaka vladajuće koalicije, no tu je bila i informacija o neovlaštenom podizanju novca s računa jednog klijenta dok je radila u OTP banci. J. Rajković je cijelo vrijeme to negirala, dok ni OTP banka nije podnosila nikakve prijave, iako je zbog toga čina 2010. Jasna Rajković i dobila otkaz u toj banci.

No, zato je oštećeni klijent prijavio slučaj Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Sisku koje je moralo reagirati. Naime, 11. ožujka 2010. godine Jasna Rajković je, kao djelatnica OTP banke u Sisku, s računa klijenta evidentirala isplatu iznosa od 25 Eura, 4,74 Eura i 3505, 15 kanadskih dolara. Te je transakcije ovjerila službenim žigom te ih lažno potpisala, a novac – 25 eura i 17.834,51 kunu, zadržala za sebe. To je otkriveno, novac vraćen, a Jasna Rajković dobiva otkaz, no bez zakonskih sankcija. Tek dvije godine kasnije, u rujnu 2012. ODO Sisak diže optužnicu, na temelju prijave oštećenog klijenta.

Suđenje je trajalo vrlo kratko jer je, u biti, došlo do pogodbe između ODO-a u Sisku i optužene Jasne Rajković, vjerojatno kako bi se izbjegla javnost. Sutkinja Općinskog suda Nataša Breleković je prihvatila prijedlog ODO-a Sisak o kazni te izrekla Jasni Rajković za zloporabu položaja i ovlasti kaznu od 11 mjeseci zatvora, te za krivotvorenje službene isprave kaznu od sedam mjeseci zatvora. Te su dvije kazne objedinjene u godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine.

O tome do danas nije obavijestila svog poslodavca, te je nastavila obavljati funkciju ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije, dok ni županijska vlast nije reagirala na dojave o kaznenom djelu kojeg je ona napravila na starom radnom mjestu. Tek kad su novinari službeno dobili informaciju o presudi, odlučeno je da se Jasna Rajković smjeni što će biti provedeno ovih dana. Ona je imala potporu Hrvatske stranke prava, no predsjednik Upravnog vijeća Zavoda je SDP-ov Josip Takač.

Da kadroviranje Hrvatskoj stranci prava baš i ne ide od ruke pokazuje slučaj još jedne njihove članice Renate Pernar. Ova bivša djelatnica Javne vatrogasne postrojbe Sisak optužena je da je, zajedno sa zapovjednikom postrojbe, preko fiktivnih računa oštetila JVP Sisak za 360.000 kuna. Iako je policija kaznene prijave podigla još u lipnju 2010. godine to nije spriječilo HSP da je lani imenuju u Županijski savjet za europske integracije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close