Osuđene na rad za opće dobro angažiralo već 738 pravnih osoba

Autor: Suzana Varošanec , 30. ožujak 2014. u 22:00
Opće dobro obuhvaća komunalni, humanitarni i ekološki rad/FOTOLIA

Mreža će se dalje razvijati, po deficitu tvrtki ili djelatnosti prednjače splitsko zaleđe, otoci te područja oko Vinkovaca i Vukovara.

Profesionalna probacijska služba, nastavak sustava izvršavanja alternativnih sankcija zamjenom kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi, plijeni interes pravnih subjekata.

Do početka ove godine čak 738 pravnih osoba sklopilo je ugovore s Ministarstvom pravosuđa, a od toga više od 200 lani. Upravo ih sklapa novih 10-ak subjekata, a broj pravnih osoba uključenih u rad za opće dobro zadovoljajući je s obzirom na ukupan broj osuđenika. No, u Ministarstvu napominju da postoji potreba za daljnjim razvojem mreže. To podrazumijeva veći broj pravnih osoba, ali i različite djelatnosti. Problem najčešće dolazi do izražaja u ruralnim ili dislociranim područjima. Po deficitu tvrtki ili djelatnosti prednjače splitsko zaleđe, otoci te područja oko Vinkovaca i Vukovara. Onaj, pak, tko može posredovati u tome nije država nego lokalna zajednica.

Probacijska služba, naime, angažira se na senzibiliziranju javnosti i posebice je usmjerena prema lokalnim zajednicama. Kad se putem lokalnih medija ili zajedničkih tematskih sastanaka prezentira djelatnost i uloga službe te značaj koji ima za zajednicu, pokazuju iskustva, pojedine se pravne osobe samoinicijativno javljaju probacijskom uredu i nude suradnju.  Rad za opće dobro obavlja se u ustanovama, udrugama, pravnim osobama i tijelima javne vlasti. Njihova je osnovna djelatnost humanitarnog, ekološkog i komunalnog značaja, obavljaju poslove od općeg javnog i lokalnog interesa. Pravne osobe tako aktivno sudjeluju u resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja u društvenu zajednicu.

Počinitelji se upućuju na rad u pravnu osobu prema prebivalištu ili boravištu, lokalna zajednica tako pomaže njima, a oni "dug društvu" vraćaju ponajprije lokalnoj zajednici. Na probacijskih poslovima neposredno rade dva probacijska ureda. Većinom su proradili 2011., a posljednji je otvoren lani u Dubrovniku. Iz Sektora za probaciju MP-a poručuju da je razvoj nove službe u skladu s povećanjem učinkovitosti kaznenopravnog sustava, podizanjem razine zaštite ljudskih prava, rada s većim brojem počinitelja kaznenih djela bez izdvajanja iz životnog i radnog okruženja, te smanjenjem recidivizma i zatvorske populacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close