Optimizacijom nabave Ina uštedjela 372 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2013. u 22:00
Fokus je bio na troškovnim uštedama na komercijalnoj i tehničkoj razini/S. Strukić/PIXSELL

Projekt započet 2010. godine provodio se u četiri vala, a cilj je bio optimizacijom i povećanjem transparentnosti nabave unaprijediti ukupnu učinkovitost.

Ina je priopćila da je završila Projekt optimizacije nabave, koji se provodio unutar kompanije i ovisnih društava.

Projekt koji je 2010. godine pokrenut unutar projekta Optina2 (optimizacija poslovanja) u četiri godine provedbe donio je uštede u iznosu od 372 milijuna kuna. "Projekt se provodio u četiri vala te je u potpunosti ispunio inicijalno postavljena očekivanja, a pokrenut je s ciljem da se, kroz optimizaciju i povećanje transparentnosti procesa nabave, postigne unapređenje ukupne učinkovitosti i konkurentnosti kompanije", kažu u Ini. Revidirane su sve glavne kategorije nabave, a fokus je stavljen na troškovne uštede na komercijalnoj i tehničkoj razini. Ina je uvela i on-line aukcije, čime su, kako kažu u kompaniji, stvoreni temelji za značajne uštede s jedne strane, dok je s druge strane kreiran i razvijan proaktivan, partnerski i transparentan okvir suradnje s dobavljačima.  

"Projekt je bio usmjeren na interne promjene u konceptu promišljanja nabave. Time je, kroz kreativne načine razmišljanja, revidiranjem ugovora, smanjenjem broja izravnih pogodbi za više od 50 posto te pažljivom revizijom tehničkih specifikacija, povećana konkurencija ponuda te su osnažene Inine pregovaračke pozicije. U tom smislu, sklopljeni su konkurentniji ugovori s boljim cijenama koji odražavaju trenutnu tržišnu vrijednost. Ponosni smo što je projekt rezultirao tako značajnim uštedama za poslovanje naše kompanije, ali i zbog toga što su se promijenili svijest i način razmišljanja, a članovi tima su svoju dotadašnju administratorsku ulogu zamijenili ulogom nabavnog profesionalca", istaknuo je Tvrtko Perković, izvršni direktor Poslovne funkcije Korporativni centar.

Projekt optimizacije nabave izvorno je zamišljen kroz tri vala, nakon čijeg je završetka nabavni tim identificirao dodatne mogućnosti za uštedu, pa je samo kroz četvrti val ušteđeno više od 90 milijuna kuna, što je čak 40 posto iznad minimalnih ciljanih ušteda, pohvalili su se u Ini. U četvrtom valu postignute su znatne uštede na zaštitarskim i ugostiteljskim uslugama, upravljanju voznim parkom, carinskim uslugama, uslugama sekundarne distribucije maziva i drugim. Daljnje uštede očekuju se u natječaju pomorskoga prijevoza koji je u tijeku. "Završetkom projekta ne prestaju nastojanja Inina nabavna tima da i dalje provodi i razvija principe koji su putem ovog projekta donijeli tako značajne uštede", zaključuju u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close