Optima HT-u po modelu viđenom u slučaju TDZ-a

Autor: Bernard Ivezić , 12. prosinac 2013. u 22:00
Menadžeri HT-a neće moći raditi u Optimi/ Marko Lukunić/VL/PIXSELL

Konkurencija pristala na HT-ovo preuzimanje kontrole nad Optimom uz oštru kontrolu, potvrda se očekuje do kraja godine, puno poveznica s TDR-om.

Hrvatski telekom (HT) će za preuzimanje kontrole nad Optima telekomom dobiti vrlo slično odobrenje Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) kakvo je Tvornica duhana Rovinj (TDR) dobila za preuzimanje Tvornice duhana Zagreb (TDZ), neslužbeno iz telekom branše doznaje Poslovni dnevnik.

Osim što je to bio presedan kojim je AZTN legalno odobrio dvjema kompanijama da povećaju inače nedopuštenu koncentraciju, uz objašnjenje da bi u protivnom TDZ propao, to je poseban događaj jer je taman prije te odluke kormilo TDR-a preuzeo Davor Tomašković, koji od 1. siječnja postaje predsjednik Uprave HT-a. Dodatna je koincidencija i ta što je u slučaju problema u kojima se našao TDZ glavni vjerovnik, kao i kod Optime, bila Zaba. Ona je, nakon što je zamijenila svoja potraživanja za vlasnički udio u TDZ-u, postala vlasnik 82 posto dionica te tvrtke. AZTN je u slučaju TDR-TDZ objasnio da je pazio da se očuvaju brendovi, osigura mogućnost izbora potrošačima, know-how i radna mjesta. Nadalje, TDR-u je zabranio da iduće četiri godine proda TDZ. U slučaju Optime rok od pet godina odredila je Zaba. Zatim, da TDR ne smije prestati proizvoditi brendove te tvrtke, kao ni mijenjati njezinu distribuciju bez odobrenja AZTN-a.

Također, TDR je morao sve koncentracije prijavljivati 30 dana ranije, kao i licencne ugovore i ugovore o suradnji te sve udjele dioničara veće od 15 posto. AZTN je o tržišnim udjelima morao izvješatavati kvartalno, a nije smio preuzeti Tvornicu duhana Zadar. Izvori iz telekom branše kažu da su podržali posao HT-Optima i da očekuju da će AZTN dati zeleno svjetlo do kraja godine. No, ističu, jedino uz vrlo stroge uvjete kontrole. Tvrde da će AZTN tražiti da se Optimi cijene reguliraju kao HT-u i Iskonu, da HT-ovi menadžeri neće moći sjediti u Upravi Optime, da će Optima morati davati kvartalna izvješća o koncentraciji, nadzirat će je posebna tročlana komisija sastavljena od predstavnika AZTN-a, Hakoma i telekom-industrije. Opcija za nadzor je, navodno, i revizor.

Komentirajte prvi

New Report

Close