‘Oporavak industrijske proizvodnje ne očekujemo ni u 2013.’

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2013. u 10:18
Ilustracija

S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i četvrtu godinu uzastopce.

Prema najnovijim podacima Državnom zavoda za statistiku negativan trend u industrijskoj proizvodnji nastavljen je i u posljednjem mjesecu 2012. Industrijska je proizvodnja u prosincu zabilježila godišnji pad od 5,6 posto što je u skladu s našim očekivanjima, pišu analitičari u novom izdanju publikaciji RBA Dnevne finacijske vijesti.

S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i četvrtu godinu uzastopce. Štoviše, godišnji pad od 5,5 posto u 2012. (prema kalendarski prilagođenim indeksima) najviši je od 2009. U posljednjem tromjesečju pad je iznosio 5,3 posto na godišnjoj razini što pokazuje da je u odnosu na treće tromjesečje, u kojem je industrijska proizvodnja zabilježila godišnji pad po stopi od -4,4 posto, on dodatno ubrzan.

Prema kategorijama GIG-a tijekom prosinca snažan pad na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji trajnih proizvoda za široku potrošnju (-21,1 posto), kapitalnih proizvoda (-17,1 posto), te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-10,8 posto). Ostale kategorije (intermedijarni proizvodi i energija bilježe blage godišnje stope rasta). Nadalje, kumulativno u razdoblju od siječnja do prosinca zabilježen je pad u svim kategorijama pri čemu je najveći pad kod intermedijarnih proizvoda (-9,3 posto). Prema područjima i odjeljcima NKD-a na razini 2012., prema kalendarski prilagođenim indeksima, kumulativni pad je zabilježen u svim kategorijama, pri čemu je najveći zabilježen kod rudarstva i vađenja (-15,7 posto), navodi se u analizi.

"Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2013. te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje u godini pred nama. Stoga, oporavak industrijske proizvodnje ne očekujemo ni u 2013. godini", zaključuju RBA analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close