Olgica Spevec istražuje kartel HT-a, Vipneta i Tele2

AZTN je otvorio istragu zbog sumnje u namještanje cijena mobilnih usluga, što operateri demantiraju i uspoređuju s poskupljenjima trgovaca

Agencija za tržišno natjecanje prije nešto više od mjesec dana u najvećoj je tajnosti započela istragu protiv Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 zbog sumnje da su se udružili u kartel, doznaje Poslovni dnevnik. Čelnica AZTN-a Olgica Spevec, prema dostupnim informacijama, sumnja da su se tri mobilna operatera 1. listopada 2009. dogovorila i istodobno poskupjela do četiri puta svoje usluge promijenivši obračunsku jedinicu s 15 na 60 sekundi za prvu minutu razgovora.

“Agencija je pokrenula postupak zbog sumnje u kartelsko udruživanje HT-a, Vipneta i Tele2, ali budući da je istraga u tijeku ne možemo je komentirati”, izjavila je Snježana Vujisić Sardelić, savjetnica za komunikacije AZTN-a. Dodaje da bez pomoći zviždača istrage za kartelsko udruživanje u Hrvatskoj u prosjeku traju od jedne i pol do dvije godine, a u EU i dvostruko dulje. Spevec je još ljetos borbu protiv kartela istaknula kao prioritet svog rada. Na II. međunarodnoj konferenciji o tržišnom natjecanju u Zagrebu kazala je da borba protiv kartela, pojave koja najviše šteti potrošačima i umanjuje konkuretnost gospodarstva, imperativ. Istraga protiv HT-a, Vipneta i Tele2 zbog sumnje u kartelsko udruživanje najveći je takav slučaj u Hrvatskoj dosad. Procjenjuje se da bi u slučaju krivnje kazna operaterima mogla dosegnuti čak milijardu kuna, odnosno prema Zakonu o tržišnom natjecanju do maksimalnih 10 posto prihoda u mobilnom segmentu operatera. Za HT to znači potencijalnu kaznu do 450 milijuna kuna, za Vipnet 400 milijuna, a za Tele2 do 100 milijuna kuna.

Operaterima u prilog ne ide ni činjenica da je lani 1. listopada na snagu stupio stroži i s EU regulativom usklađen novi Zakon o tržišnom natjecanju koji Spevec daje ovlasti usporedive s onim kakve imaju državni odvjetnik Mladen Bajić i USKOK. To znači da Spevec, ako dokaže kartelno ponašanje, može izravno i bez odgode naplatiti cjelokupnu kaznu od operatera i samo je proslijediti u proračun. Može tijekom istrage pretresati centrale HT-a, Vipneta i Tele2 kao i stanove potencijalno umješanih, pljeniti dokazni materijal i dati imunitet pokajniku. Ovaj je slučaj i pod povećalom Europske komisije (EK). Poglavlje 8. Tržišno natjecanje jedno je od njih tri u kojima se Hrvatska mora nastaviti dokazivati do ulaska u Uniju. Svakih pola godine Hrvatska mora slati izvješće o napretku, koje zajedno s ocjenom EK dobivaju sve zemlje članice Unije.

HT je, inače, prvi otvoreno upozorio na AZTN-ovu istragu objavivši dio podataka u segmentu upravljanja rizicima u svom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine. HT je tada naveo da ga je AZTN o tome obavijestio 21. rujna. No u HT-u odlučno odbacuju mogućnost bilo kakvog dogovoranja. “Nije bilo nikakvog dogovora, već je promjena obračunske jedinice bila samostalna poslovna odluka HT-a. Kao i uvijek, surađujemo s drugim operaterima u okvirima zakona”, kažu u HT-u. I u Vipnetu kategorički odbacuju svaku pomisao na kartel. “Ni u kojem slučaju nismo razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu sa ostalim operaterima”, ističu u Vipnetu. Pojašnjavaju da se zbog uvođenja kriznog nameta od 6 posto očekivala korekcija cijena, kako kažu, u najprikladnijem načinu u tom trenutku.

“Sumnjati na mobilne operatere kao kartel jednako je kao sumnjati na kartel trgovaca s robom široke potrošnje samo zato što su zbog promjene PDV-a istodobno korigirali cijene”, kažu u Vipnetu. Tele2 zasad nije komentirao optužbe antimonopolske agencije o kartelskom udruživanju na štetu korisnika. AZTN je u posljednje dvije godine dokazao pet kartela od autoškola, trgovaca uredskim materijalom, novinskih izdavača do upravitelja zgrada. Trenutno, uz ovaj mobilni, najveći kartelski slučaj na kojem AZTN radi je građevinski kartel.

Komentari (4)
 • isuskrist
  isuskrist 20:23 2.11.2011.

  Olgica Spevec treba biti smijenjena po hitnom postupku i treba biti dovedena kompetentna osoba koja nece raditi posao sam kad su izbori za mjesec dana NEGO TIJEKOM CIJELOG MANDATA. Isto vrijedi s SAMODOLOM. Sta je sa bankarskim kartelom (koji djeuje kroz Hrvatsku Udrugu Banaka!) i KADA ce se taj kartel razmontirati??? Ne dok taj posao radi ruska Olga-Olgica!

 • Pilko
  Pilko 14:49 2.11.2011.

  Olgica Spevec je Todoričev igrać!

 • Ivan1902
  Ivan1902 11:48 2.11.2011.

  Dobro, a što je s nama koji smo to sve platili? Hoće li nama netko vratiti novce?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!