Odzvonilo vođenju turista po županijama

Autor: Marija Crnjak , 15. travanj 2015. u 22:00
Strani vodiči našima su bili nelojalna konkurencija/D. Jaramaz/PIXSELL

Predlaže se jedinstven program stručnog ispita za turističkog vodiča za područje cijele Hrvatske.

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, čiji je prijedlog do jučer bio u javnoj raspravi, konačno bi trebao riješiti problem nelojalne konkurencije koju su domaćim turističkom vodičima predstavljali vodiči iz Europske unije, zbog neujednačenih pravila igre.

Na problem su nedavno posebno upozorili na skupštini Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. "Dolaze stranci koji mogu, ali i ne moraju imati znanje i bez obzira na to mogu imati dozvolu za rad u cijeloj zemlji. Inzistiramo na tome da onaj tko vodi turiste ima znanje i dokaz o tom znanju koje smo mi polaganjem ispita dobili", istaknuo je tom prilikom Adriano Mates, predsjednik Društava turističkih vodiča Hrvatske.  Naime, kako se pojašnjava u prijedlogu nove zakonske regulative, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uz ostalu radnu snagu olakšan je i dolazak stranih turističkih vodiča. Po važećem zakonu oni mogu pružati usluge na cijelom teritoriju RH samo na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u njihovim zemljama, odnosno bez obaveze da tu imaju tvrtku i bez obveze priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija.

 

Mates

Inzistiramo da onaj tko vodi turiste ima znanje

 Također, oni mogu pružati usluge u turizmu na privremenoj ili povremenoj osnovi na cijelom teritoriju RH.  Domaći vodiči istodobno imaju obvezu polaganja stručnog ispita za turističke cjeline po županijama, te imaju ovlaštenje pružati usluge turističkog vodiča samo za one županije za koje su položili ispit. Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija pak, između ostalog i za turističkog vodiča, uređeno je Pravilnikom o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija iz područja turizma. Prema tom Pravilniku dovoljno je da turistički vodič podnese prijavu i propisanu dokumentaciju iz zemlje članice Europske unije u kojoj je obavljao djelatnost, nakon čega može započeti s pružanjem usluge na privremenoj i povremenoj osnovi.

Stoga su, a to im priznaju i u Ministarstvu turizma koje je sastavilo prijedlog novog Zakona, hrvatski turistički vodiči u nepovoljnijem položaju od svojih konkurenata s prebivalištem u drugim zemljama EU. Predlaže se stoga da se jedinstven program stručnog ispita za turističkog vodiča za područje cijele Hrvatske, tako da turistički vodiči koji polože stručni ispit za turističkog vodiča mogu pružati usluge na svim turističkim cjelinama na području RH, a ne više samo na području županija za koje su ispit polagali. Također, uvodi se odredba prema kojoj se ne smatra turističkim vodičem strani državljanin koji prati organizirana grupna putovanja stranog organizatora, koja su započela u stranoj državi i završavaju povratkom u stranu državu, ukoliko ne pruža usluge turističkog vodiča.  Time će se riješiti i problem koji je prisutan i prije ulaska Hrvatske u EU, kad su pratitelji u autobusima ili vozači obavljali posao turističkog vodiča, oduzimajući posao educiranom kadru.

Komentirajte prvi

New Report

Close