'Od uvođenja eura mogli bismo imati značajne koristi'

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

'Ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje'

Vlada, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni za koju je Hrvatska izvrstan i prirodan kandidat, kazala je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

"Vlada zajedno sa HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, što je srednjoročni cilj, to se ne može učiniti u kratkom roku preko noći. HNB je izradila analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni i krajem mjeseca započet će javna rasprava o tom pitanju", kazala je Dalić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".   . 

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

"Hrvati u najvećoj mjeri štede u euru, više od 80 posto štednih depozita su u euru, bitne transakcije, kupovine nekretnina, kupovine auta se dogovaraju u eurima, euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života", naglasila je.  

Hrvatska je stoga, istaknula je Dalić,  izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu, od čega bi mogli imati značajne koristi.

"Pozitivni gospodarski trendovi i smanjivanje proračunskog deficita, pad kamata i niska inflacija omogućavaju nam da u ovome trenutku možemo govoriti o ispunjavanju većine kriterija iz Maastrichta i približavanju ispunjavanju onih koje u ovom trentuku ne ispunjavamo u potpunosti, a to je dug . Međutim, važno je što u ovom trenutku imamo padajući dug", kazala je potpredsjednica Vlade. 

Komentari (13)
 • Vauvau
  Vauvau 22:05 11.10.2017.

  Ne znam zašto se u nas uvodjenje eura apriori i zagovara i smatra uspjehom? Uspjehom koga, čega? Promašene višedesetljetne gospodarske politike.

  Zanima me i zašto Češka, Madjarska i Poljska ne hrle u eurozonu i ne pada im napamet da uvedu euro?

 • Romel
  Romel 21:32 11.10.2017.

  Od uvođenja eura mogli bismo imati značajne koristi'

  Eh da….
  Mogli bi….

 • posmatrac
  posmatrac 16:28 11.10.2017.

  razer


  posmatrac


  uvodjenjem eura ce sve poskupit preko noci cca 50%, a u narednih 6 mjeseci jos 50%.
  plate ce u istom razdoblju porasti 10-20 % zbog nove valute.
  uvodjenjem eura ce se jaz izmedju bogatih i siromasnih jos vise povecati sto ce biti razlog za jos veci kriminal.
  ionako siromasni hrvati ce osiromasiti jos vise.


  Otkuda ti to? Imas li ikoju statisticku studiju koje to potvrduje? Sve dosada napravljeno to u potpunosti odbacuje. Kakvih 50%? Razlike kod zaokruzivanja su vrlo sitne, na male artikle i jednokratne… imaj na umu da cijene stalno rastu cca 1-2% godisnje. Ni cijene u kunama nisu konstantne. Ni cijene u kunama nisu iste kao zadnjih 10g.

  Euro nece ni osiromasiti ni obogatiti gradane, ali smanjit ce kamate. Za bogacenje treba pokrenuti ekonomiju. Euro ili ne, Hrvatska je tu slaba.

  Buduci da Hrvati de facto preko 80% vec koriste Euro(depoziti, krediti itd), njegovo uvodenje je cista volja gradana. Jel znate ikoga tko govori o cijeni m2 u kunama? Nitko.

  Uvodjenje €, jake valute u ekonomski slabiju zemlju je nacin okupacione vladavine i daljeg pustosenja i rasprodaje zemlje. U principu se nista na statusu kolonije sa Kunom ili bez Kune nece promijeniti samo je “kolonijalo upravljanje” jos neposrednije (dovoljna je ECB). Od € profitiraju ono malo kompanija koje mogu neposredno kupovati u inostranstvu i prodavati u Hrvatskoj bez ikakvih “rizika” kursnih lista. Sve ostale oblasti ekonomije propadaju (vidi Grcku) i dolaze za male pare u Njemacke (ili Lux., ili Nider..) ruke

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!