Od danas preko OIB-a do mreže povezanih tvrtki

Autor: Suzana Varošanec , 03. studeni 2015. u 22:00
Uz najvećeg privatnog poduzetnika 96 objava/ Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Narodne novine više nisu mjesto za objave, sve se prebacuje na Sudski registar.

Objave odluka trgovačkih društava u Narodnim novinama, poput odluke skupštine o prestanku društva, pozivu vjerovnicima da prijave tražbine ili o pripajanju i podjeli, otišle su u povijest 1. studenoga, kad je stupilo na snagu novo rješenje objave na internetskoj stranici Sudskog registra.

U skladu je to s posljednim izmjenama zakona o sudskom registru i o trgovačkim društvima, a danas kreće u punom sjaju s uštedama koje slijede. Prva u cijelosti tehnički izvedena novost je obavijest o povezanim društvima za članove i osnivače društava, što je već vidljivo iz registra. Primjerice, za najvećeg hrvatskog privatnog poduzetnika Agrokor vidi se 96 objava na tu temu, no danas će biti vidljivo i više od toga. Naime, po novome postaju javno dostupni prema OIB-u i razni upisani podaci o fizičkim osobama koje su članovi Uprave i NO-a, izvršni direktori, prokuristi te članovi društava.

Iz podataka dostupnih prema OIB-u osobe, naime, postaje vidljiv popis subjekata upisa, razdoblja i svojstvo u kojem je osoba upisana u registar, uključujući i podatke o tim osobama koji su brisani. Usto, na prvoj stranici Sudskog registra, doznajamo, danas će stajati i važna obavijest za sve korisnike o tome da se svi upisi u sudski registar objavljuju na internetskoj stranici na kojoj se on nalazi, kao i podaci i priopćenja subjekata upisa.

Oni se po novome dostavljaju na papiru i u elektroničkom obliku, uz upute za pripremu e-priopćenja koje od danas mogu preuzeti. Za objavu je važan i dokaz da je plaćena sudska pristojba, a zbog njezina pojeftinjenja očekuje se prava navala. Primjerice, za 100 kn moguće je objaviti poziv za glavnu skupštinu, no prije toga to treba urediti u aktima društava, čime se prevenira rizik od pobijanja odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close